Izbornik

Okrugli stol u Splitu o prevenciji alkoholizma mladih

Okrugli stol u Splitu o prevenciji alkoholizma mladih

fyllesyk__alkohol___520211pU povodu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu 8. prosinca 2008. održan je okrugli stol “Prevencija alkoholizma kod mladih u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji”. Skup je organizirala Liga za prevenciju ovisnosti, a u njegovom je radu sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.

Svrha je okruglog stola bila dodatno upozoriti i potaknuti mjerodavne na suradnju u rješavanju problema ovisnosti kod mladih.  pročelnik Ureda za borbu protiv ovisnosti pri Poglavarstvu grada Splita Vedran Mardešić upozorio je na zabrinjavajuću raširenost konzumiranja alkohola među mladima te podsjetio na istraživanje iz 2006. prema kojem je čak 72 posto djevojčica te 84 posto dječaka u dobi od 12 do 18 godina barem jednom pilo alkohol.

Predstavnik Odjela maloljetničke delikvencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske istaknuo je zabrinjavajuće podatke o sve većem broju djece mlađe od 16 godina zatečene u noćnim izlascima bez pratnje roditelja, kao i situacija da djeca pod utjecajem alkohola zlostavljaju roditelje.

voditeljica Programa za rad s mladeži pri Crvenom križu Silvana Nikolić-Perasović podsjetila je na rizike koje mladima donosi zloporaba alkohola, kao što su prometne nesreće mladih, spolno rizična ponašanja, akutna intoksikacija i slično, kao i rizik za razvoj ovisnosti o alkoholu, s obzirom na to da mlade osobe u sve ranijoj dobi konzumiraju alkohol.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč izvijestila je o preporukama koje je pravobraniteljica za djecu uputila Državnom inspektoratu, Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva te Ravnateljstvu policijekojima upućuje na problem zloporabe alkohola te naglašava nužnost što bolje zaštite djece i učinkovitije provedbe zakonskih odredbi.

Svi prisutni suglasili su se kako je potrebno više se baviti tim problemom te da se djeci trebaju ponuditi zanimljivi sadržaji kako ne bi slobodno vrijeme provodila na ulici i pred računalom i televizorom.

Naglašeno je kako u Splitu već postoji nekoliko pozitivnih inicijativa za prevenciju ovisnosti, kao što je međunarodni program BUBA, odnosno “Bistar Um Bez Alkohola” Udruge “Split zdravi grad” te program EMA, vršnjačka edukacija koju provodi Liga za prevenciju ovisnosti, a u pripremi je i nekoliko novih projekata.

Tom je prilikom promovirana knjižica “Ja trizan,  ja trizna”, autorica Vesne Matijaš-Rakonjac i Silvane Nikolić-Perasović.