Izbornik

Opatijska djeca-aktivisti posjetili pravobraniteljicu

Opatijska djeca-aktivisti posjetili pravobraniteljicu

DND Forum Optaija 2Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 10. listopada 2014. ugostila djecu – predstavnike vijećnika Dječjeg gradskog vijeća Opatija i Dječjeg foruma Društva “Naša djeca” (DND) Opatija, među kojom je bilo i dvoje članova prve generacije Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, zajedno s njihovim voditeljicama Sanjom Škorić i Anom Kola iz DND Opatija.

 

Djeca i njihove voditeljice tom su prilikom predstavili pravobraniteljici rad Dječjeg gradskog vijeća, Dječjih foruma i svoje sudjelovanje na međunarodnoj konferenciji “Djeca pokretači promjena u društvu” (CATS) održanoj u švicarskom gradiću Cauxu od 25. srpnja do 3. kolovoza 2014. Konferencija je održana s ciljem razvoja i podrške zajednicama koje poštuju pravo sudjelovanja djece i mladih u društvu, poticanja međusektorskog partnerstva, zagovaranja dječjeg sudjelovanja/participacije te radi razmjene iskustava i primjera dobre prakse dječje participacije u svijetu.

Donijela su pravobraniteljici na dar i „Kovčežić dječjih prava“ – zbirku promotivnih i poučnih materijala i društvenih igara za djecu vezanih uz tematiku zaštite prava djeteta.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić istaknula je kako prati rad Dječjeg gradskog vijeća Opatije i Dječjih foruma te da mladi vijećnici i “forumaši” itekako mogu biti ponosni na svoj rad, koji je prepoznat ne samo na razini lokalne zajednice, već i šire. Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja, u sklopu koje se planira i postavljanje izložbe dječjih igračaka djece Europe u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu.

Na sastanku su sudjelovale savjetnice pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj, Lidija Petrović i Davorka Osmak Franjić.