Izbornik

Osamostaljivanje mladih nakon izlaska iz ustanove

Osamostaljivanje mladih nakon izlaska iz ustanove

Dom.PulaU organizaciji Obiteljskog centra Istarske županije i Doma za odgoj djece i mladeži Pula, u Puli je 24. ožujka 2011. održan okrugli stol “Osamostaljivanje mladih nakon izlaska iz ustanove”. Skup su pratila i djeca – štićenici toga doma, a sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

 Ukazati na potrebe mladih u procesu osamostaljivanja nakon izlaska iz ustanove te na neophodnost pokretanja programa stambene zajednice i drugih modela podrške u lokalnoj zajednici bio je cilj skupa održanog u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Pula, u povodu obilježavanja Međunarodne godine mladih te 50. godišnjice rada Doma za odgoj djece i mladeži Pula. Domu nedostaje ova usluga, pa obilježavanje 50. godine rada Doma i Međunarodne godine mladih predstavlja dodatni motiv za ustrajanje u ovom zahtjevu.

Na skupu je upozoreno da neodgovarajuća integracija mladih nakon izlaska iz domova za odgoj može predstavljati veliki rizik za ponavljanje neprihvatljivih ponašanja i za socijalnu isključenost, čime se poništavaju rezultati tretmana. Jedna od usluga koja bi bitno pridonijela uspješnom osamostaljivanju mladih nakon izlaska iz ustanove je život u stambenoj zajednici, koja može biti dio tretmana ili posttretmana. Istaknuto je da Grad Pula ima prostornih kapaciteta za stambenu zajednicu, no problem je nedostatak sredstava za renoviranje i opremanje takvog prostora.