Izbornik

Osigurati pristupačni prijevoz djece na otocima

Osigurati pristupačni prijevoz djece na otocima

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sastala se 27. lipnja 2019. s predstavnicom Uprave za otoke Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Lili Mekterović Ružić. Tema razgovora bile su specifičnosti života djece na otocima i njihove potrebe, aktualno stanje u cestovnom prijevozu djece te razmatranje mogućnosti da se na otocima osigura povlašteni cestovni prijevoz za svu djecu.

Pravobraniteljica za djecu podsjetila je na svoju preporuku da se djeci na otocima omogući neograničen i besplatan prijevoz cijele godine, odnosno da se prijevoz ne vezuje uz školske obveze, budući da djeca koriste prijevoz i za pristup raznim obrazovnim, sportskim, rekreativnim ili drugim aktivnostima, odnosno za posjete liječniku i druge potrebe. Nažalost, zasad nije uspostavljen zakonski okvir koji bi svoj djeci na otocima osigurao te mogućnosti, već su one ograničene ovisno o dobi djece te za pojedine osjetljive skupine.

Razgovor o toj temi potaknut je pripremom Pravilnika o visini i načinu ostvarivanja prava na povlašteni javni otočni cestovni prijevoz i dodjele naknade, koji se donosi na temelju Zakona o otocima, a upravo je u zakonodavnoj proceduri.