Izbornik

Osijek: Simpozij o izazovima u odgojnom pristupu djeci

Osijek: Simpozij o izazovima u odgojnom pristupu djeci

Obitelj u rizikuU organizaciji udruge “Institut za sretnu djecu, mladež i obitelj”,  Obiteljskog centra Osječko-baranjske županije i Centra za zlostavljanu i nestalu djecu, na Medicinskom fakultetu u Osijeku, 29. lipnja 2012.održan je znanstveno-stručni simpozij “Suvremeni izazovi u odgojnom pristupu djeci i mladima – škola, mediji, društvo, obitelj ili nešto drugo”. Stručnjacima iz raznih institucija svoja izlaganja o odgojnim izazovima predstavili su znanstvenici i stručnjaci koji se bave zaštitom prava i interesa djece.

Na skupu je doc. dr. Branka Rešetar s Pravnog fakulteta u Osijeku govorila o izmjenama i dopunama Obiteljskog zakona u dijelu koji se odnosi na razvod braka i visoko konfliktne razvode, upozorivši da se u sadašnjoj situaciji često zanemaruje dobrobit djece. Prof. dr. sc. Zlatko Miliša s Filozofskog fakulteta u Zadru govorio je o krizi odgoja i moralnih vrijednosti, a Mirela Skelac iz Agencije za odgoj i obrazovanje predstavila je model supervizije u sustavu odgoja i obrazovanja. Mr. sc. Nives Savanović iz Obiteljskog centra predstavila je odgojni pristup kroz prizmu Teorije izbora, dok su dr. sc. Katarina Dodig Ćurković i Tomislav Ramljak predstavili rad i ciljeve “Instituta za sretnu djecu, mladež i obitelj”. Dr. Dodig Ćurković predstavila je i istraživanje s podacima o populaciji djece i mladih koji se obraćaju za pomoć u KBC-u Osijek, gdje ona radi kao dječji psihijatar.

Na skupu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović s izlaganjem o pravu djece na sudjelovanje i iskazivanje vlastitog mišljenja u svim segmentima njihovog života. Ujedno je predstavila koncept i način rada Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu MMS-a, kao primjer prakse u sudjelovanju djece i donošenju odluka o stvarima koje ih se tiču.