Izbornik

Osijek: Stručni skup o radu s djecom i mladima zasnovanom na znanju o traumi

U povodu proslave 25. obljetnice SOS Dječjeg sela u Ladimirevcima, u njegovoj je organizaciji, u Osijeku 23. svibnja 2022., održan stručni skup “Interdisciplinarni pristup u radu s djecom i mladima zasnovan na znanjima o traumi”. Na skupu je sudjelovalo više stručnjaka iz različitih sustava koji rade s djecom.

Tom je prilikom doc. dr. sc. Bruna Profaca iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba govorila o iskustvu traume tijekom odrastanja, naglasivši važnost prepoznavanja razvojne traume kod djece te potrebu rane intervencije. Krešimir Makvić iz SOS Dječjeg sela u Lekeniku, u izlaganju pod naslovom “Skrb temeljena na znanjima o traumi”, predstavio je istoimeni projekt koji je proveden u SOS Dječjim selima u Europi i koji je rezultirao zaključcima o radu s djecom utemeljenom na znanstvenim činjenicama.

Nakon izlaganja uslijedila je panel diskusija naslovljena “Izazovi i resursi u radu s djecom i mladima s iskustvom traume”, u kojoj su sudjelovali stručnjaci iz SOS Dječjeg sela Hrvatska, Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba te Centara za socijalnu skrb. Tijekom diskusije stručnjaci su pokušali odgovoriti na pitanja o resursima, snagama i mogućnostima unapređivanja različitih sustava u radu s djecom i mladima s iskustvom traume, s naglaskom na interdisciplinarnom pristupu.

U raspravi je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović koja je iz perspektive Ureda pravobraniteljice govorila o trenutačnom stanju te unapređivanju pružanja pomoći djeci s iskustvom traume.