Izbornik

Otvorena izložba “Tate iz Švedske i Hrvatske”

Otvorena izložba “Tate iz Švedske i Hrvatske”

U sklopu projekta “Festival tata” koje u Republici Hrvatskoj provodi Švedsko Vesleposlanstvo u suradnji s nevladinim udrugama Status M i Roditelji u akciji- Roda, u Galeriji Forum u Zagrebu 20. travnja 2018. svečano je otvorena izložba “Tate iz Švedske i Hrvatske”. Izložbu je otvorio švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt. Na otvaranju izložbe bila je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Projekt se naslanja na švedsku izložbu “Švedski tate” (Swedish Dads) koja je do sada postavljena u nekoliko desetaka zemalja, a prikazuje portrete očeva koji su odlučili ostati kod kuće s djecom najmanje šest mjeseci, čiji je autor fotograf Johan Bävman.

Na izložbi u Zagrebu, uz fotografije iz Švedske prikazane su fotografije očeva iz Hrvatske u svakodnevnoj brizi za dijete u dobi od djetetova rođenja do 18 mjeseci života. Fotografije tata iz Hrvatske prikupljene su na javnom foto natječaju #SUPERTATA koji je proveo “Festival tata” (više o tome na www.festivaltata.hr)

Cilj projekta”Festival tata”, a ujedno i izložbe, jest osvještavanje važnosti uloge očeva u djetetovu odrastanju i poticanje očeva na veći angažman u odgoju djece. Kroz niz fotografija prikazani su švedski i hrvatski očevi u različitim situacijama s djecom. Uz svaku fotografiju predstavljen je komentar očeva koji se odnosi na konkretnu prikazanu situaciju te njihovi stavovi o važnosti uključivanja očeva u odgoj djece.