Izbornik

Peta obljetnica riječkog ureda pravobraniteljice za djecu

Peta obljetnica riječkog ureda pravobraniteljice za djecu

Rijeka 5.obljetnicaRiječki ured pravobraniteljice za djecu proslavio je 4. listopada 2012., u druženju s djecom, petu godišnjicu svoga rada. Regionalni ured pravobraniteljice započeo je s radom na prvi dan Dječjeg tjedna 1. listopada 2007. godine, a njegovim je osnivanjem znatno olakšan pristup pravobraniteljici radi traženja savjeta i pomoći te podnošenja pritužbi u zaštiti prava djece. Ured je namijenjen djeci i odraslima s područja Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Istarske županije.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica-Šupljika i savjetnice u riječkom uredu Danijela Žagar i Ana Albrecht, u povodu proslave obljetnice, ugostile su dvije skupine djece, među kojima su bili i predškolci i učenici osnovne i srednje škole. Ured su posjetili učenici Osnovne škole “Jelenje-Dražice” i dvije učenice srednje škole, od kojih su neki prije pet godina sudjelovali i u svečanom otvaranju riječkog ureda pravobraniteljice, u pratnji ravnateljice Anice Cvijanović  i učiteljice Amalije Juretić. Učenici su ovu prigodu uljepšali scenskim i plesnim nastupom o dječjim pravima pod naslovom “Dobro je činiti dobro”. Kasnije, istog dana, u ured su došla i djeca iz Doma za djecu “Ivana Brlić Mažuranić” iz Lovrana, u pratnji socijalne radnice Katice Bošnjak, koja je predstavila rad ustanove i aktivnosti koje se ondje provode s djecom.

Tijekom ugodnog druženja predstavnice ureda pravobraniteljice povele su razgovor s djecom o dječjim pravima, o životu djece te njihovom viđenju prepreka i mogućnosti za ostvarivanje prava djece danas. Tom je prilikom ukratko predstavljeno petogodišnje iskustvo rada riječkog ureda, a posebno rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu – MMS-a te su djeca pozvana da surađuju s njima. Sudjelovanje u radu ove mreže predstavila je i učenica Paola Herz, članica prve generacije MMS-a i predstavnica s područja riječkog ureda, aktivno uključena u njezine aktivnosti. Ona je istaknula kako su djeca, uključivanjem u rad mreže i preuzimanjem uloge savjetnika pravobraniteljice, doznala za mogućnost da se i sama zauzmu za zaštitu svojih prava i prava sve druge djece.