Izbornik

Podrška roditeljstvu i program „Rastimo zajedno“ u Dječjem vrtiću Radost

Podrška roditeljstvu i program „Rastimo zajedno“ u Dječjem vrtiću Radost

U Dječjem vrtiću Radost u Zagrebu, koji je i stručno-razvojni centar za podršku roditeljstvu i program „Rastimo zajedno“, održan je 25. travnja 2024. prvi dan 7. modula ovog programa.

Radi se o višegodišnjem programu s različitim tematskim i praktičnim modulima, a zamjenica pravobraniteljice za djecu mr.sc. Maja Gabelica Šupljika sudjelovala je u programu 2018. godine s izlaganjem Novi mediji u komunikaciji s roditeljima u dječjem vrtiću. Na ovogodišnjem 7. modulu, u sklopu izlaganja Ljudska prava djece – muka ili prilika? govorila je o grupama preporuka Pravobranitelja za djecu vezanim za rani razvoj i djecu u dječjim vrtićima. Također je govorila o mogućem pristupu pravima djece čiji su roditelji u sukobu sa zakonom i djece u prometu, koje predstavljaju dvije ranjive i rizične situacije za djecu. Završno je potaknula odgojiteljice na raspravu o mentalnom zdravlju odgojitelja i koliko je ono povezano s dječjom dobrobiti.

Sudionice modula bile su odgojiteljice i stručne suradnice iz deset vrtića iz Hrvatske, koje su pokazale izuzetan interes postavljajući mnogobrojna pitanja proizišla iz njihovog vlastitog radnog iskustva. Pitanja i komentari odnosili su se na djecu u ranjivim situacijama, različite situacije vezane uz obiteljske odnose i uključenost u odluke i mjere pravosudnih i prosvjetnih institucija, nasilje nad djecom te osobne odgovornosti i obveze.

Na ovom stručnom skupu odgojiteljice su podijelile svoja profesionalna i osobna iskustva iz prakse Montessori skupina, sportskih skupina i stručnog usavršavanja odgojitelja.