Izbornik

Poruka pravobraniteljice uz Dan sigurnijeg interneta 2022.

Poruka pravobraniteljice uz Dan sigurnijeg interneta 2022.

Da bismo zaštitili djecu, moramo djelovati zajedno i svatko od nas treba preuzeti svoj dio odgovornosti! Poruka je to pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević u povodu Dana sigurnijeg interneta, koji se ove godine obilježava 8. veljače.

Digitalna tehnologija danas je znatno izmijenila svijet djece i okolnosti njihova odrastanja, pružajući nove mogućnosti, ali i donoseći nove rizike i opasnosti. Rješenja koja bi bila u najboljem interesu djece nisu jednostavna, jer istodobno moramo i štititi djecu od opasnosti na internetu i osposobiti ih da na najbolji način koriste mogućnosti interneta – za učenje, informiranje, druženje s vršnjacima, igru i zabavu. Djecu moramo poučiti odgovornom i sigurnom ponašanju na internetu, ali im, isto tako, moramo biti podrška i pružiti pomoć ako dožive neugodnosti i nasilje u online svijetu, poručila je pravobraniteljica, te pozvala na zajedničko odgovorno djelovanje.

Pozvala je roditelje da, od prvog trenutka kad djetetu daju mobitel u ruke, budu svjesni svog dijela odgovornosti za djetetovu sigurnost, te da nadziru aktivnosti djeteta na internetu, pomognu mu izabrati primjerene sadržaje i ograniče mu korištenje društvenih mreža. Ujedno je pozvala i škole da preuzmu odgovornost za to da svaki učenik kroz cijelo školovanje stječe i razvija medijsku i digitalnu pismenost.

Međutim, da bi roditelji i učitelji mogli ostvariti te svoje odgovorne zadaće, neophodna su im dodatna znanja i vještine. „Zato pozivam Vladu RH da preuzme odgovornost za sustavnu podršku i edukaciju roditelja i nastavnika o zaštiti djece na internetu, ali i za to da svim pružateljima digitalnih usluga sigurnost i dobrobit djece budu na prvom mjestu“, poručuje pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

U povodu Dana sigurnijeg interneta (DSI) održava se niz prigodnih aktivnosti, a u organizaciji nekih od njih sudjeluje i pravobraniteljica. Zajedno s udrugom “Suradnici u učenju”, CARNET-om i Nacionalnim CERT-om, te ostalim partnerima, pravobraniteljica sudjeluje u organizaciji cjelodnevne online konferencije “Potraga za boljim Internetom”, koja se održava 8. veljače 2022., a na konferenciji će održati izlaganje o Općem komentaru br. 25, UN-ovog Odbora za prava djeteta, o dječjim pravima u digitalnom okruženju.

Također će se putem videoporuke uključiti u online događanje koje, u povodu DSI 2022., organizira Centar za sigurniji internet, a koji će se 8. veljače moći pratiti na njegovom YouTube kanalu.

Ured pravobraniteljice za djecu dodatno će obilježiti Dan sigurnijeg interneta stručnim online sastankom pod naslovom “Zaštita djece i mladih od štetnih utjecaja video igara – uvid u aktualnu problematiku”, koji će se održati 10. veljače 2022. godine, a okupit će stručnjake koji se bave zaštitom mentalnog zdravlja djece te zaštitom djece na internetu.

(Slika: iz kalendara pravobraniteljice za djecu “Izgradimo digitalni svijet po mjeri djece i mladih!”, ilustracija Z. Ostović)