Izbornik

Poruka pravobraniteljice za djecu na početku školske godine 2009./2010.

Poruka pravobraniteljice za djecu na početku školske godine 2009./2010.

djecakdjevojcica_u_skoliU ponedjeljak, 7. rujna, više od petsto tisuća učenika ponovno će se vratiti školskim klupama i đačkim obvezama. Uz nove brige roditelja oko toga kako će nabaviti sve školske knjige i potrebni pribor, pomalo smo zaboravili da djecu u školi čekaju i mnoga lijepa iznenađenja, zanimljivosti o kojima će učiti, njihovi školski prijatelji i učitelji koji im trebaju biti pouzdani vodiči i pomagači u učenju i odrastanju.

Posebno je važno da to znaju naši “prvašići” koji će se ovoga ponedjeljka prvi put naći u školskoj klupi, uzbuđeni zbog svega što ih ondje očekuje, ali i ponosni na svoju prvu školsku torbu. Zato molim sve učiteljice i učitelje da, zajedno s roditeljima, bakama i djedovima, pomognu da prvi susret “prvašića” sa školom bude radostan i neopterećujući te da im prilagodba na školsko okružje protekne što mirnije i ugodnije.

Poželimo djeci da, uz pomoć učitelja, u školi nauče važna životna znanja i vještine. Uz čitanje, pisanje i računanje, valja naučiti i kako uspješno učiti, kako biti dobar prijatelj, kako poštovati tuđa prava i zauzimati se za svoja. Pozivam i roditelje da podrže djecu u učenju, da im pomognu u usvajanju radnih navika i novih odgovornosti prema sebi i drugima koje donosi školovanje te da što više vremena provode s njima.

Ne zaboravimo da je podrška potrebna i starijim učenicima osnovne i srednje škole, kako bi uspješno svladali sve školske obveze i izazove. Potražimo zajedno rješenja za sve prepreke njihovom obrazovanju.

Posebno podsjećam sudionike u prometu da će od ponedjeljka među njima biti i stotine tisuća djece koja su se uputila u školu ili iz škole. Najmanje što možemo učiniti za njih je odgovorno se ponašati u prometu te tako pružiti primjer i drugima, osobito najmlađima.

Svim učenicima želim uspješan početak školske godine te pozivam i djecu i odrasle da školu zajedno učinimo poticajnim i sigurnim okružjem za učenje i život.

Pravobraniteljica za djecu

Mila Jelavić