Izbornik

Poruka pravobraniteljice za djecu na početku školske godine 2011./2012.

Poruka pravobraniteljice za djecu na početku školske godine 2011./2012.

djecakdjevojcica_u_skoliZa većinu školaraca ponedjeljak, 5. rujna 2011., označit će povratak školskim klupama i zadaćama, brojnim školskim izazovima i radostima, učiteljima i prijateljima. Premda se čini da su u ovo vrijeme svima najvažnije teme cijene udžbenika te nabavka i kupnja kompletne opreme za đaka, valja se prisjetiti da je za djecu važnije ono što će se događati u školi.

Školske torbe i ove su godine preteške, a nastavni programi opsežni, ali nemojmo zaboraviti da je svakom djetetu najvažnije da ga njegova učiteljica prihvaća i razumije, da mu njegov učitelj želi pomoći da bude uspješniji u školi. Uz takve učitelje škola će biti manje teška, pogotovo ako im u tome pomognu i ravnatelji i školske vlasti. Tome mogu pomoći i lokalna zajednica i nevladine udruge, organiziranjem besplatnih programa podrške u učenju i slobodnih aktivnosti za djecu, što će u vremenu recesije olakšati teret mnogim obiteljima.

Ove godine posebno nas veseli vijest o povećanom broju prvašića kojih je oko 1500 više nego lani. Ne zaboravimo da oni trebaju posebnu pažnju učitelja, ali i veliko razumijevanje, potporu i strpljivost roditelja i drugih članova obitelji. Svako dijete ima pravo učiti svojim tempom i napredovati u skladu sa svojim sposobnostima, a zajednička je zadaća i učitelja i roditelja pomoći mu u usvajanju radnih navika i novih odgovornosti prema sebi i drugima.

Podsjećam sve sudionike u prometu da će od ponedjeljka među njima biti i stotine tisuća učenika, koji su se uputili u školu ili iz škole i da smo svi dužni omogućiti im da pritom budu sigurni i zaštićeni. Svatko od nas tome može i treba pridonijeti odgovornim ponašanjem na cestama.

Svim učenicima, a posebno prvašićima, želim radostan početak školske godine te pozivam i djecu i odrasle da školu zajedno učine ugodnim i poticajnim mjestom za učenje i život.

Pravobraniteljica za djecu

Mila Jelavić