Izbornik

Poruka pravobraniteljice: Za radostan povratak u školske klupe i mirnu i sigurnu školsku godinu

Poruka pravobraniteljice: Za radostan povratak u školske klupe i mirnu i sigurnu školsku godinu

Ususret novoj školskoj godini svima nam treba dodatnog ohrabrenja jer u još jedan godišnji ciklus ulazimo u ozračju krize i neizvjesnosti. I dok odrasli zbrajaju nove brige i troškove, djeca se moraju nositi s velikim očekivanjima, a ponekad i sa strahom i zabrinutošću pred novim izazovima i zadaćama.

Pokušajmo se zato prisjetiti što smo naučili iz prethodnih kriznih godina: da se u teškim vremenima odrasli trebaju više okrenuti djeci, posvetiti posebnu pažnju komunikaciji s djecom, pratiti kako se djeca osjećaju, pitati ih što misle, što trebaju i žele, kako vide vlastitu situaciju i stanje koje ih okružuje. Važno je da ih doista vidimo i čujemo i damo im priliku da sudjeluju u donošenju odluka koje se odnose na njih.

Pritisnuti sve većim ekonomskim teškoćama i brigom kako osigurati sve što je potrebno za život obitelji i školovanje djece, ne smijemo zaboraviti da djeci trebamo pružiti prije svega stabilnost i podršku. Ne smijemo dopustiti da ekonomska ili energetska kriza na bilo koji način otežaju pristup djece obrazovanju.

Svoj djeci želim sretan povratak u školske klupe i nadam se da će im nova školska godina donijeti mnogo novih prilika za rast – kroz stjecanje novih znanja i vještina, a i novih poznanstava i dobrih prijatelja. Posebno pozdravljam naše prvašiće, te pozivam njihove roditelje, bake i djedove i druge članove obitelji, da zajedno s njima proslave polazak u školu, ali i da im pomognu i podrže ih u prvim danima školovanja. Polaskom u školu djeca dobivaju nova prava i nove odgovornosti. To im otvara brojne mogućnosti za čiji je ishod iznimno važno da i djeca, i roditelji, i učitelji preuzmu svoj dio odgovornosti i surađuju kao punopravni partneri, kao dio djetetove novostečene „školske obitelji“.

Prvi susret s učiteljicom snažno će obilježiti djetetov obrazovni put – pa neka to onda bude što ljepši i ugodniji trenutak u djetetovu životu. Dijete ima pravo učiti i napredovati u učenju svojim vlastitim tempom i u skladu sa svojim mogućnostima. Zato mu treba naša podrška, strpljenje i naše vrijeme. Pozivam sve učitelje i profesore da učine sve što je u njihovoj moći da se svako dijete osjeća dobrodošlo i prihvaćeno u svojoj školi.

Svim učiteljima, nastavnicima, stručnim suradnicima i ravnateljima želim uspješan rad i „što normalniju“ školsku godinu u kojoj i dalje moramo imati na umu zaštitu od zdravstvenih i drugih rizika.

Roditelje pozivam da, naročito prvih dana škole, što više budu uz djecu i da im posvete veću pažnju. Imajmo razumijevanja i strpljenja za sve učenike koji se sada iznova moraju vratiti već pomalo zaboravljenoj dnevnoj rutini.

Pozivam sve sudionike u prometu da obrate pažnju osobito na najmlađe školarce i da imaju na umu da se neki od njih prvi put samostalno kreću u prometu. Budimo djeci uzor u poštovanju prometnih pravila i zaštitimo ih koliko god možemo na cestama.

Draga djeco, želim da vam ova školska godina započne s više veselja nego briga, da bude ispunjena lijepim iskustvima, da se dobro osjećate u školi, da učite s osmijehom i uspješno svladate sve školske izazove! Pozivam vas da budete otvoreni za nova znanja, ali i za upoznavanje novih prijatelja, te za suradnju i miroljubivo rješavanje problema. Nadam se da ćete ovu školsku godinu cijelu provesti u svojim školskim klupama, bez dodatnog stresa i nastave na daljinu.

Svima vam želim uspješan početak školske godine, neka bude mirna i sigurna, ispunjena učenjem, radošću i lijepim uspomenama!

Pravobraniteljica za djecu

Helenca Pirnat Dragičević