Izbornik

Posjet delegacije Ombudsmana Bosne i Hercegovine

Posjet delegacije Ombudsmana Bosne i Hercegovine

 

Ombudsman_BiH_u_posjetuDelegacija Odjela za praćenje prava djece pri instituciji Omudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine od 17. do 19. travnja 2012. boravi u studijskom posjetu Uredu pravobraniteljice za djecu Republike Hrvatske. Posjet je organizirala i omogućila organizacija Save the Children sa sjedištem u Sarajevu, koja podupire rad Odjela.

 

Ombudsman za ljudska prava Bosne i Hercegovine je nezavisna institucija čija je zadaća unapređivati vladavinu prava te zaštitu prava i sloboda građana pred svim institucijama u državi, što uključuje sve entitete i Distrikt Brčko. Sjedište Ombudsmana je u Banjaluci, područni uredi djeluju u Mostaru, Sarajevu i Brčkom, a postoji i terenski ured u Livnu. Odjel za praćenje prava djece jedan je od sedam specijaliziranih odjela. Šefica Odjela Aleksandra Marin-Diklić, pomoćnica je Ombudsmana BiH.

Zajedno s predstavnicom organizacije Save the Children Adrijanom Pinek, šefica Odjela za praćenje prava djece A. Marin-Diklić predvodi delegaciju iz BiH u studijskom posjetu pravobraniteljici za djecu. Tijekom boravka u Zagrebu sedmeročlana delegacija upoznat će se s ustrojem, organizacijom i različitim područjima rada Pravobraniteljstva za djecu u Hrvatskoj. Osim predstavljanje rada Ureda, posebne rasprave i detaljnije informiranje organizirani su u vezi sa zaštitom prava djece koja su u sukobu sa zakonom, zatim sa zdravstvenom zaštitom djece te o zaštiti prava djece u medijima.

Pravobraniteljica je za svoje goste organizirala i posjet dvjema stručnim institucijama koje su od osobite važnosti za zaštitu djece koja su žrtve zlostavljanja ili imaju probleme u ponašanju, a to su Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba i Dom za odgoj djece i mladeži – Dugave.