Izbornik

Posjet kaznenim ustanovama u Požegi

Posjet kaznenim ustanovama u Požegi

maloljetnica uhicenje.shutterstock 45592381Povodom preseljenja odgajanica Odgojnog zavoda u Požegi u drugi prostor u krugu Kaznionice, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, sa zamjenicom Majom Gabelicom Šupljikom i savjetnicom Sanjom Vladović, posjetila je 15. listopada 2013. Kaznionicu u Požegi – Odjel za žene i Odjel za maloljetnike, Odgojni Zavod u Požegi i Zatvor u Požegi. Domaćini su bili pomoćnik ministra Ivica Šimac, voditeljica tretmana u Središnjem uredu Renata Šoher te djelatnici Kaznionice u Požegi, Odgojnog zavoda u Požegi i Zatvora u Požegi. U posjetu su bili i pučka pravobraniteljica Lora Vidović, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Boris Jakov Geričić te predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora Nansi Tireli.

Gosti su informirani da se odgajanice sele u manji prostor nekadašnje škole, budući da ih već godinama ima u vrlo malom broju. U njihov dosadašnji prostor preselit će se zatvorenice koje kaznu zatvora izdržavaju u otvorenim uvjetima, budući da do sada nije bilo mogućnosti da ih se odvoji od zatvorenica u zatvorenim i poluotvorenim uvjetima izvršenja kazne. Preuređenje i prilagođavanje novog prostora za odgajanice je u tijeku te su ga gosti razgledali u toj fazi radova.

Tijekom posjeta obišli su i sve ostale kaznene institucije u Požegi i stekli uvid u uvjete izdržavanja kazne zatvora i provođenja odgojne mjere. Zatvorenice i odgajanice imale su priliku razgovarati i osobno s pravobraniteljicom za djecu i njezinim suradnicama te im iznijeti svoje pritužbe.

Osim uvjetima izvršavanja odgojne mjera za maloljetnice, pravobraniteljica za djecu posebnu pozornost posvetila je uvjetima u kojima se odvijaju posjeti djece zatvorenicama i zatvorenicima te uvjetima u kojima se izvršava mjera istražnog zatvora za maloljetnike.