Izbornik

Posjet Odgojnom zavodu i Zatvoru u Požegi

Posjet Odgojnom zavodu i Zatvoru u Požegi

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović posjetila je 15. srpnja 2021. Odgojni zavod u Požegi i Zatvor u Požegi. Tom prilikom s čelnicima navedenih tijela razgovarala je o zaštiti prava i interesa djece u ovim institucijama koje su u sustavu pravosuđa – s upraviteljicom Odgojnog zavoda Rankom Farkaš te upraviteljem Zatvora Tomislavom Ferencom i njihovim suradnicima.

U Odgojnim zavodu obišla je prostor u kojem obitavaju maloljetnice koje izvršavaju odgojnu mjeru upućivanja u odgojni zavod te saznala na koji način maloljetnice ostvaruju svoje pravo na obrazovanje, na  najvišu razinu zdravlja, primjeren stručni tretman i ostalo. Sukladno pravu na iskazivanje mišljenja, savjetnica je razgovarala s djevojkama koje izvršavaju odgojnu mjeru  o njihovoj perspektivi boravka i života u odgojnom zavodu te su djevojke imale priliku iskazati i svoje primjedbe na način izvršenja odgojne mjere, posebice u uvjetima pandemije kada su posjeti obitelji, zbog potrebe očuvanja zdravlja, bili reducirani.

U Zatvoru u Požegi savjetnica je obišla prostore u kojima se odvijaju posjeti djece roditeljima koji su lišeni slobode. S upraviteljem i djelatnicima tretmana razgovarala je o načinima kontakta djece s roditeljima u vrijeme pandemije i drugim aspektima zaštite njihovih prava i interesa te o aktivnostima za unapređivanje roditeljstva zatvorenika.

Posjet savjetnice ovim ustanovama ostvaren je uz puno poštovanje propisanih epidemioloških mjera.