Izbornik

Posjet Odjelu rodilja u Kaznionici Požega

Posjet Odjelu rodilja u Kaznionici Požega
djeca_u_rizikuPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić posjetila je 4. siječnja 2010., zajedno s potpredsjednicom Vlade RH Đurđom Adlešič, Kaznionicu Požega, gdje se osobito interesirala za uvjete boravka majki s djecom do treće godine života u Odjelu za rodilje, kao i uvjete u Odgojnom zavodu i Odjelu za izvršavanje kazne maloljetničkog zatvora.

Posjet je bio i prilika za susrete i razgovore sa zatvorenicama-majkama te maloljetnim štićenicima Odgojnoga zavoda.

Predstavnici Kaznionice informirali su gošće o aktualnostima, o teškoćama u zapošljavanju stručnog kadra, osobito liječnika i psihologa, budući da je teško naći stručnjake koji bi se željeli trajno zaposliti u toj ustanovi, kao i o promijenjenoj strukturi zatvorenica, među kojima je danas znatno veći broj ovisnica.

Tom prilikom pravobraniteljica Mila Jelavić istaknula je problem nedostatka psihosocijalne pomoći djeci čiji su roditelji u zatvoru i njihovim roditeljima, i u Kaznionici i izvan nje. Psihosocijalna podrška i pomoć važna je i roditeljima i djeci, jer ako ona izostaje, nastaju teškoće u komunikaciji među članovima obitelji koja se teško ponovo uspostavlja.

Pravobraniteljica je izvijestila s kakvim se problemima i upitima pojedini zatvorenici javljaju njezinom uredu, a posebno je upozorila na ograničenja nametnuta zakonskom odredbom da dijete može boraviti uz majku u zatvoru samo do navršene treće godine, a nakon toga mora van, u udomiteljsku obitelj ili dom socijalne skrbi.  Predložila je da se razmisli o „umekšavanju” granice boravka djeteta uz majku, primjerice, ako majci još ostaje kraće vrijeme za izdržavanje kazne, da dijete može ostati uz nju koji mjesec duže. Premda zatvor nipošto nije poželjno mjesto za boravak djece, u izboru između kraćeg daljnjeg ostanka uz majku zatvorenicu ili odvajanja djeteta od majke, svakako bi bilo dobro imati i mogućnost procjene i izbora najboljeg djetetovog interesa.