Izbornik

Posjet osječkog Dječjeg foruma

Posjet osječkog Dječjeg foruma

 

DND_OsijekČlanovi Dječjeg foruma Društva Naša djeca posjetili su 7. listopada 2011. ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku. U posjet je stiglo desetero djece u dobi od 10 do 14 godina, u pratnji voditeljice Dječjeg foruma Anice Kisić i vjeroučiteljice, postavljali su pitanja i tražili odgovore o zaštiti dječjih prava u situacijama koje su uočili u svojoj okolini, u školi i susjedstvu.

 

Djeca su pokazala da poznaju dječja prava, ali su navela i neke primjere kršenja dječjih prava od strane roditelja. Izvijestila su o tome kako namjeravaju posjetiti gradonačelnika grada Osijeka i iznijeti mu prijedloge u vezi s unapređenjem sigurnosti djece u parkovima i na igralištima te sa sigurnošću djece u prometu pri odlasku u školu i povratku kući. Savjetnici Darko Laksar i Sanja Vladović podržali su njihove prijedloge te ih uputili da pojačaju suradnju s Dječjim gradskim vijećem radi ostvarivanja prijedloga važnih za sigurnost sve djece u Osijeku. Također su im objasnili da ured pravobraniteljice za djecu prati aktivnosti gradske uprave radi postizanja više razine sigurnosti za djecu kao sudionike u prometu i uređenosti dječjih igrališta.

Savjetnici su ih pozvali da slobodno izražavaju svoje mišljenje kod kuće i u školi, kao i da upućuju svoje prijedloge institucijama za rješavanje pitanja koja su njima važna. Dogovoreno je održavanje tematskog skupa u prosincu vezano za promicanje ljudskih prava, koje će popratiti i članovi novinarske sekcije.