Izbornik

Posjet Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini

Posjet Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini

U sklopu redovitih obilazaka institucija u kojima su smještena djeca, savjetnice pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović i Gordana Filipović obišle su 21. rujna 2016. Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini. Riječ je o ustanovi otvorenog tipa u koju se smještavaju ranjive skupine tražitelja azila u Hrvatskoj: djeca bez pratnje roditelja ili članova obitelji, obitelji s djecom i trudnice.

Ustanova može primiti 100 osoba na smještaj u šestokrevetnim sobama. U vrijeme obilaska na smještaju se nalazilo 96 osoba među kojima 77 djece bez pratnje odrasle osobe. Među njima je bilo osmero djece mlađe od 13 godina, 69 ih je starije, pretežno na pragu punoljetnosti.

U razgovoru s djelatnicima Prihvatilišta savjetnice su doznale o konkretnim postupanju pri prihvatu djeteta, načinima na kojima se pristupa utvrđivanju zdravstvenog stanja djeteta, organizira dnevni ritam te osigurava zaštita zajamčenih prava djece. Bilo je govora o suradnji s centrima za socijalnu skrb te nevladinim udrugama koje u okviru

Prihvatilišta organiziraju radionice i učenje hrvatskog jezika te pružaju pravnu pomoć. (Foto: www.kutina.hr)