Izbornik

Posjet Prihvatnom centru za strance u Zagrebu

Posjet Prihvatnom centru za strance u Zagrebu

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar posjetila je 7. travnja 2017. Prihvatni centar za strance u Zagrebu (Ježevo), kako bi se upoznala s uvjetima u kojima ondje borave djeca. Riječ je o ustanovi zatvorenoga tipa u kojoj se pretežno smještaju strani državljani kojima je izrečena mjera protjerivanja iz Republike Hrvatske i koji ondje borave temeljem rješenja o smještaju policijske uprave, a ako su tražitelji međunarodne zaštite, temeljem rješenja službe za strance i azil.

U Ježevu se nalazi i Objekt za smještaj ranjivih skupina, izgrađen 2016., namijenjen za kraći privremeni smještaj obitelji, žena i djece. U vrijeme posjeta Centru ondje su bile smještene 43 odrasle osobe te u tom trenutku nije bilo maloljetnika. Od početka 2017. do sada u Centru je bilo smješteno ukupno 12 djece u dobi od tri do 16 godina, koja su ondje boravila kratko: od četiri do deset dana.

Djeca se u Centar mogu smjestiti samo s članovima svoje obitelji, kad je to potrebno da bi se izbjeglo odvajanje djece od obitelji, ili zajedno sa skrbnikom kojeg imenuje nadležni centar za socijalnu skrb. Pravilo je da u Centru borave vrlo kratko vrijeme.