Izbornik

Posjet Učeničkom domu Franje Bučara u Zagrebu

U sklopu redovitih aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu, koje uključuju obilaske ustanova u kojima djeca borave ili su privremeno ili trajno smještena, savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček Pešut posjetila je 20. prosinca 2022. Učenički dom Franje Bučara u Zagrebu.

Učenički dom pruža smještaj srednjoškolcima koji pohađaju srednjoškolsko obrazovanje izvan mjesta svojeg prebivališta. U Učeničkom domu smješteno je 100 učenica i učenika, a odgojno-obrazovni rad odvija se u odgojnim grupama pod vodstvom odgajatelja.

Cilj posjeta bio je steći uvid u prostor, uvjete i način ostvarivanja odgojno-obrazovnog rada s učenicima smještenim u domu. Prilikom posjeta, savjetnica pravobraniteljice razgovarala je s v. d. ravnateljem Učeničkog doma Nikolom Beatovićem, stručnim suradnikom pedagogom Milkom Kišom i s učenicima. Preporuke pravobraniteljice usmjerene unapređivanju uvjeta smještaja i brige o djeci u ustanovi bit će upućene Učeničkom domu, Gradu Zagrebu kao osnivaču Doma, te Ministarstvu znanosti i obrazovanja.