Izbornik

Posjet Učeničkom domu Srednje škole Pakrac

Savjetnik pravobraniteljice za djecu Darko Laksar posjetio je 21. studenoga 2019. Učenički dom Srednje škole Pakrac u Pakracu. U skladu s programom obilazaka ustanova u kojima borave djeca, on je tom prilikom obišao smještajni prostor doma, ostale prostorije, kao i vanjski prostor doma te je razgovarao s voditeljicom doma Livijom Grubišić.

Učenički dom svojom veličinom uglavnom zadovoljava potrebe učenika iz gotovo šest županija, a u njemu je najviše učenika i učenica iz Požeško-slavonske županije. Učenici/ce se uglavnom obrazuju za poziv medicinske sestre, fizioterapeuta i građevinskih tehničara. Smješteni su u višekrevetnim sobama, a na raspolaganju im je i zajednički prostor za slobodno vrijeme. Učenici usto redovno koriste i  gradsku sportsku dvoranu za bavljenje sportskim aktivnostima.

Popunjenost doma je u pravilu potpuna, a s učenicima radi sedam odgajatelja po odgojnim skupinama i stručna suradnica. U domu je zaposlena i medicinska sestra te ostalo osoblje koje se brine o potrebama učenika.

Obilazak savjetnika pravobraniteljice bio je usmjeren na promatranje uvjeta smještaja i boravka djece, kvalitetu skrbi i odgojnog rada, odnosno pružanja podrške učenicima, kao i na ostvarivanje participacijskih i drugih prava učenika u domu.