Izbornik

Posjet učenika OŠ Sv. Petar Orehovec

Posjet učenika OŠ Sv. Petar Orehovec

Učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec, iz istoimenog mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji, posjetili su 22. prosinca 2022. Ured pravobraniteljice za djecu, gdje je u Maloj kući dječjih prava za njih održana radionica o dječjim pravima. Trinaestoro učenika iz 8.a i 8.b razreda tom se prilikom susrelo s pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević, te s njezinim savjetnicama Davorkom Osmak Franjić i Majom Flego. Učenici su kratko predstavili svoju školu, kao i aktivnosti iz aktualnog  Erasmus+ projekta pod nazivom Rights Now (Prava sada), u kojem sudjeluju i u okviru kojeg se upoznaju i s institucijama za zaštitu ljudskih prava. O tome je više govorila voditeljica Erasmus+ projekta Rights Now, školska knjižničarka Stojanka Lesički, koja je organizirala posjet  učenika Uredu pravobraniteljice za djecu.

Nakon što je savjetnica Davorka Osmak Franjić ukratko predstavila rad i ovlasti Ureda pravobraniteljice, djeca su u okviru radionice zajedno promišljala o razlici između dječjih potreba, prava i želja, stvarajući zajedno „stablo dječjih prava“. Tom prilikom su obnovila znanje o UN-ovoj Konvenciji o pravima djeteta, o četiri grupe dječjih prava (o pravima preživljavanja, razvojnim, zaštitnim i pravima sudjelovanja) te o četiri načela Konvencije (nediskriminacija, zaštita opstanka i razvoja djeteta, najbolji interes djeteta i participacija/sudjelovanje). Posebno je istaknuto pravo na sudjelovanje, odnosno pravo djeteta na iznošenje vlastitog mišljenja o svim pitanjima koja ga se tiču, budući da se to pravo često ne prepoznaje kao važna sastavnica djetetovog dostojanstva i uvažavanja djeteta kao osobe.

Potom su učenici u grupama razmatrali tri važna područja zaštite dječjih prava: pravo na obrazovanje, pravo na zdravstvenu zaštitu i pravo na zaštitu od svih oblika nasilja. Zadatak je bio navesti koje sve prepreke otežavaju ostvarivanje tih dječjih prava, a zatim razmotriti tko bi sve i na koji način mogao pomoći da se te prepreke prevladaju. Njihova izvanredna zapažanja i prijedlozi koje su iznijeli bili su vrijedan prikaz dječje perspektive u sagledavanju ovih pitanja te će svakako koristiti pravobraniteljici za djecu u budućem radu.

Na kraju su sudjelovali u kratkome kvizu o dječjim pravima i također pokazali dobro poznavanje i razumijevanje prava djeteta. Kao podsjetnik na ovaj susret dobili su edukativne letke o radu pravobraniteljice za djecu, o njezinoj mreži mladih savjetnika te o pravu djece na participaciju ili sudjelovanje.

A o tome kako su oni doživjeli posjet pravobraniteljici, pročitajte na njihovom školskom/učeničkom portalu “Klinček“.