Izbornik

Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vukovaru

Posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji i Gradu Vukovaru

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Sanja Vladović posjetile su 9. srpnja 2019. Vukovarsko-srijemsku županiju i Grad Vukovar. Tom prilikom održani su sastanci s predstavnicima regionalne i lokalne samouprave s ciljem upoznavanja načina njihovog djelovanja u ostvarivanju prava i interesa djece na njihovom području.

U Gradu Vukovaru sastale su se sa zamjenicom gradonačelnika Ivanom Mujkić, zamjenicom pročelnika Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Davorkom Krajnović Naletilić i voditeljem Odsjeka za predškolski odgoj, školstvo, visoko školstvo i sport Grada Vukovara Josipom Palošom. Teme sastanka bile su ostvarivanje prava i interesa djece na područjima ovlasti Grada, a odnosile su se na odgoj i obrazovanje, socijalnu skrb, zdravstvenu zaštitu, slobodno vrijeme djece i drugo. Predstavnici Grada izvijestili su i o mjerama i aktivnostima koje Grad poduzima u unapređivanju položaja djece u njihovoj sredini. Također su govorili i o nekim projektima koji nisu zaživjeli i od kojih se trajno odustalo, kao što je projekt interkulturalne škole u Vukovaru.

Istoga dana održan je i sastanak s predstavnicima Vukovarsko-srijemske županije. Tom prilikom pravobraniteljica i njezina savjetnica sastale su se sa zamjenikom župana Josipom Dabrom te pročelnikom županijskog Upravnog odjela za opće poslove Markom Dikonićem, a teme razgovora odnosile su se na područja zaštite prava i interesa djece u ovlasti županije. U razgovoru posebna je pozornost posvećena mjerama u borbi protiv siromaštva građana u ovoj županiji na krajnjem istoku države, drugim problemima koji se odražavaju na život djece te aktivnostima prevencije neprihvatljivih oblika ponašanja djece i mladih. Također je istaknut problem nedovoljne dostupnosti usluga za djecu i stručnjaka kao što su logopedi, ortodonti i liječnici specijalisti. Taj problem pogađa svu djecu na području županije, ali najviše onu koja žive u naseljima udaljenijim od grada.

Na sastancima je zaključeno da će ostvareni osobni kontakti i razgovor o konkretnim teškoćama i mogućim rješenjima unaprijediti buduću neposrednu suradnju pravobraniteljice s navedenim tijelima u interesu djece. (Foto: www.vusz.hr)