Izbornik

Posjet zatvorima u Rijeci i Puli

Posjet zatvorima u Rijeci i Puli

 

Zatvor ShutterstockU povodu obilježavanja Europskog tjedna djece čiji su roditelji u zatvoru koji se, na inicijativu mreže organizacija i institucija koje se bave djecom čiji su roditelji u zatvoru – COPE, obilježava prvi tjedan u lipnju, savjetnice pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović i Ana Albrecht Čekada posjetile su od 2. do 3. lipnja 2015. tri kaznene ustanove u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji. Obišle su Zatvor u Rijeci, Zatvor u Puli i Kaznionicu u Valturi, gdje su se upoznale s prostornim uvjetima i načinom odvijanja posjeta djece roditeljima lišenim slobode.

Ondje su razgovarale s upraviteljima kaznenih ustanova Josipom Grgurićem, Goranom Terkovićem i Josipom Trošt te djelatnicima službe tretmana i osiguranja koji su ih upoznali i s drugim redovitim aktivnostima koje se organiziraju za djecu i njihove roditelje u zatvoru te načinom odvijanja programa “Zatvorenik kao roditelj”, koji se provodi u svim kaznenim ustanovama. Tom prilikom saznale su i o planiranim aktivnostima kojima će navedene kaznene ustanove i same obilježiti Europski tjedan djece čiji su roditelji u zatvoru.

Savjetnice su obišle i posebne zatvorske jedinice u Zatvoru u Rijeci i Zatvoru u Puli u kojima borave maloljetnici kojima je određena mjera istražnog zatvora te provjerile izvršava li se navedena mjera u skladu s propisima i međunarodnim standardima.