Izbornik

Posjeti domovima za djecu s problemima u ponašanju

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović obišla je od 28. do 30. studenoga 2018. nekoliko ustanova socijalne skrbi koje pružaju smještaj, odgoj i tretman djeci s problemima u ponašanju i s teškoćama mentalnog zdravlja. Tako je obišla Centar za odgoj i obrazovanje Lug, u kojem su smještena djeca koja uz navedene teškoće imaju i teškoće u razvoju, a prema kojima se provode i sudske odgojne mjere. Također je posjetila Odgojni dom Bedekovčina za žensku te Odgojni dom Ivanec za mušku populaciju. U obilasku doma u Ivancu pridružila joj se i zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić.

U navedene tri odgojne ustanove smještena su djeca i mladi, na temelju Obiteljskog zakona i Zakona o sudovima za mladež. U sklopu procesa deinstitucionalizacije i transformacije ustanova za skrb o djeci, Odgojni dom Bedekovčina pruža i druge usluge za djecu koja nisu na smještaju, kao i usluge za njihove roditelje.

Tijekom obilazaka ustanova savjetnica je obišla prostore u kojima djeca žive i borave te stekla uvid u uvjete života u domu, u vrste i načine obrazovanja, provođenja odgojnog i psihosocijalnog tretmana, kao i liječenja djece. Razgovarala je s djelatnicima ustanova o teškoćama u ostvarivanju prava i interesa djece te mogućnostima unapređivanja suradnje i djelovanja sustava u njihovoj zaštiti. Tom je prilikom i razgovarala s djecom koja su smještena u navedenim ustanovama, a koja su, u skladu sa svojim pravom na iskazivanje mišljenja, govorila o svojem viđenju života u domu.