Izbornik

Posjeti školama u Pitomači

Posjeti školama u Pitomači

Sredna skola PitomacaU skladu s programom rada pravobraniteljice za djecu, savjetnici Sanja Vladović i Darko Laksar posjetili su 29. svibnja 2015. u Pitomači, u Virovitičko-podravskoj županiji, Osnovnu školu Petra Preradovića i Srednju (strukovnu) školu Stjepana Sulimanca.

Osnovna škola Petra Preradovića, uz Matičnu školu u Pitomači, ima i 10 područnih škola s 19 odjela razredne nastave u mjestima nadomak Pitomače, na udaljenosti od pet do 12 kilometara, a odgojem i obrazovanjem na svim lokacijama obuhvaćeno je sveukupno 849 učenika. Veliki broj učenika pripadnici su romske nacionalne manjine.

Novoizgrađena i potpuno opremljena Srednja škola Stjepana Sulimanca ima 14 razreda i sedam strukovnih programa, a pohađa ju 320 učenika iz više mjesta sa šireg područja Virovitičko-podravske, ali i Koprivničko-križevačke županije. Za prijevoz do škole učenici se uglavnom koriste autobusima po prilagođenom redu vožnje. Iako bi znatno jeftiniji bio prijevoz vlakom, koji prometuje na više linija i povezuje većinu mjesta iz kojih učenici dolaze, velika je prepreka neprilagođenost vremena polaska i odlaska vlaka, zbog čega učenici gube više sati u čekanju ili ne mogu stići na vrijeme u školu.

Učenici pohađaju nastavu u jednoj smjeni. Osobito valja istaknuti vrhunsku opremljenost i tehničku uređenost Srednje škole S. Sulimanca za koju su zaslužni djelatnici škole i ravnatelj Josip Ivoš, koji su do sada uspjeli za uređenje škole i izdvojenih lokacija iskoristiti tri milijuna kuna iz EU fondova. Većina učeničke prakse provodi se u školi.   

Savjetnici su obišli prostorije dviju škola i stekli uvid u uvjete u kojima se ondje odvija odgojno-obrazovni rad, razgovarali s ravnateljima o cjelokupnom radu škola i o teškoćama s kojima se susreću. Razgovarali su i s djecom predstavnicima Vijeća učenika u OŠ P. Preradovića, koji su iskazali svoje mišljenje o odgoju i obrazovanju u školi te problemima koji muče njih i njihove vršnjake.