Izbornik

Poštujte znakove – za sigurnost djece u prometu

Poštujte znakove – za sigurnost djece u prometu

 

MUPNa konferenciji za novinare, održanoj 31. kolovoza 2012. u  Ravnateljstvu policije u Zagrebu u povodu početka školske godine, predstavnici policije, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i pravobraniteljica za djecu, zajedno su uputili apel vozačima da obrate punu pažnju djeci kao sudionicima u prometu, posebno vodeći računa o zaštiti najmlađih.

Konferencija je dio kampanje Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa „Poštujte naše znakove!“, koja uključuje video i audio spotove te niz aktivnosti kojima je cilj i putem medija senzibilizirati javnost, osobito vozače da vode brigu o mladima u prometu, osobito u blizini odgojno-obrazovnih ustanova.

S početkom nove školske godine u prvi razred osnovne škole krenut će ukupno više od 40 tisuća djece. Ona će po prvi put postati svakodnevni sudionici u prometu, najprije uz pratnju odraslih, ali s ciljem da se i u tome što prije osamostale. Da se što prije i bolje nauče sigurno kretati u prometu pomoći će im i djelatnici policije, koji će u svim prvim razredima osnovnih škola na pristupačan način upoznati djecu s pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu i darovati im školski pribor sa simbolima akcije „Poštujte naše znakove!“. O tome je na konferenciji za novinare izvijestio glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Pravobraniteljica Mila Jelavić upozorila je kako su roditelji svojim ponašanjem u prometu uzor svojoj djeci te je apelirala na njih da poštuju sve propise i zahtjeve sigurne vožnje, da ne telefoniraju i ne puše tijekom vožnje, osobito kad voze djecu, kako ne bi ugrozili njihovu, a ni svoju sigurnost. Podsjetila je i na teškoće na koje nailaze djeca u manjim mjestima i ruralnim područjima koja nemaju uvijek organiziran prijevoz do škole, a posebno je upozorila na opasnost od prijevoza djece nesigurnim vozilima poput traktora.

Potvrdio je to i načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Boris Orlović, koji je najavio kako će policija učestalo kontrolirati i ispravnost autobusa kojima se prevoze djeca u školu. Naglasio kako je cilj kampanje osvijestiti važnost odgovornog ponašanja u prometu osobito u zonama škola te medijskim porukama i učestalim radijskim i televizijskim spotovima potaknuti svijest, odgovornost i brigu i onih vozača koji nemaju djecu školske dobi.

Voditeljica službe predškolskog i osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Zdenka Čukelj usto je pozvala da aktivnosti zaštite djece u prometu, na koje se osobito poziva početkom školske godine, traju tijekom cijele godine.

Brojčani podaci o stradanju djece u prometu te prikaz svih aktivnosti policije u sklopu akcije „Poštujte naše znakove!“, koja uključuje i savjete roditeljima i videospot, mogu se naći na stranici Ministarstva unutarnjih poslova. (Foto: www.mup.hr)