Izbornik

Pravobraniteljica gostovala na Školi ljudskih prava za srednjoškolce

Pravobraniteljica gostovala na Školi ljudskih prava za srednjoškolce

 

centar_za_mirovne_studijeNa poziv Centra za mirovne studije pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić gostovala je 20. veljače 2012. na 25. školi ljudskih prava za srednjoškolce koja je ove godine održana u Varaždinu.

 

Škole ljudskih prava za srednjoškolce dio su šireg i višegodišnjeg programa edukacija za ljudska prava i aktivno građanstvo Centra za mirovne studije, kojim se nastoji potaknuti mlade osobe na poštovanje ljudskih prava i integraciju zaštite ljudskih prava u njihov svakodnevni život.

Škola ljudskih prava traje 10 dana i okuplja polaznike 2., 3. i 4. razreda srednjih škola s područja cijele Hrvatske. Ove godine Školu ljudskih prava pohađa 18 srednjoškolaca. Jedna od tema na Školi nosi naziv “Institucionalni mehanizmi zaštite ljudskih prava”, a u sklopu te teme organizirano je i sudjelovanje pravobraniteljice za djecu.

Pravobraniteljica M. Jelavić predstavila je rad svojega Ureda, ovlasti, načine postupanja, statistiku i najčešća kršenja dječjih prava. Predstavila je i svoju Mrežu mladih savjetnika – MMS, kao dječje savjetodavno tijelo, te njihove aktivnosti. Polaznike su posebno zanimale inicijative pravobraniteljice u pogledu podizanja dobne granice za dobrovoljni pristanak na spolni odnos s odraslom osobom i uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Zanimala ih je i zaštita osobnih podataka, zaštita privatnosti, postupanje policije u nekim slučajevima.

Pravobraniteljica ih je pozvala da informacije o radu pravobraniteljstva prate na web stranici dijete.hr i stranici namijenjenoj djeci i mladima azanas.dijete.hr te da se detaljnije informiraju o radu MMS-a, kojem se mogu i pridružiti kad bude raspisan natječaj za nove članove.