Izbornik

Pravobraniteljica na 14. susretu gradova prijatelja djece

Pravobraniteljica na 14. susretu gradova prijatelja djece

Rijeka je ove godine domaćin 14. Susreta gradova i općina prijatelja djece, koji se održava pod motom pod motom “Kultura je hura!”. Na svečanom otvorenju ovoga susreta, koji je održan 7. listopada 2022. u riječkom Art kinu, sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević te se u toj prigodi obratila djeci i odraslima koji su se okupili u Rijeci da u radu i zabavi obilježe Dječji tjedan i pokažu kako se lokalne zajednice mogu i trebaju skrbiti o djeci i njihovim pravima.

Prigodnim pozdravima okupljenima su se na toj svečanosti obratili i Sanja Škorić, dopredsjednica Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i članica Središnjeg koordinacijskog odbora, zatim zamjenik gradonačelnika Rijeke Goran Palčevski, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković.

Susret gradova i općina prijatelja djece okupio je više od stotinu djece i odraslih. Kultura je središnja tema ovogodišnjeg susreta, te je Rijeka, kao nositelj prestižne titule Europske prijestolnice kulture 2020, izvrstan ambijent za održavanje susreta.

Pravobraniteljica je pohvalila Dječju kuću kao mjesto namijenjeno dječjim interesima, kreativnom i svakom drugom razvoju djece. Istaknula je važnost poštovanja kulturnih prava djece za njihov rast i razvoj, te je djeci zaželjela sretno djetinjstvo obogaćeno kulturom kao i lijepo proveden dan u Rijeci, u kulturnim aktivnostima i zabavi.

Posjet osnovnoj školi Dolac

Istoga dana, pravobraniteljica je sa svojom savjetnicom Anom Albrecht Čekadom posjetila učenike sedmih i osmih razreda OŠ Dolac u Rijeci. Učenici, koji i kroz predmet građanskog odgoja uče kako biti aktivni građani, imali su priliku razgovarati s pravobraniteljicom o dječjim pravima, ali i o onome što ih muči ili im nedostaje u obrazovnome sustavu, te raspraviti s njom o mogućim rješenjima. Učenici su bili vrlo aktivno uključeni u raspravu, a pravobraniteljica i njezina savjetnica uputile su ih i u važnost vijeća učenika, čija je uloga nalaziti rješenja mogućih problema učenika i predstavljati ih odraslima u školi.

Dogovorena je daljnja suradnja sa školom i posjeti učenika riječkom uredu pravobraniteljice za djecu. Taj će ured i u daljnjem radu upoznavati učenike s njihovim pravima i tijekom budućih susreta te ih poticati na aktivno sudjelovanje u razmatranju i rješavanju svih pitanja koja ih se tiču.