Izbornik

Saborski Odbor za ljudska prava raspravljao o postupanju policije prema ilegalnim migrantima

Saborski Odbor za ljudska prava raspravljao o postupanju policije prema ilegalnim migrantima

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac sazvao je 13. listopada 2021. tematsku sjednicu Odbora o temi “Nezakonito odvraćanje (pushback) migranata koji ilegalno prelaze granicu Republike Hrvatske”. O temi je izvijestio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, osvrnuvši se i na stručne procjene da se zbog situacije u Afganistanu Europa mora pripremiti za dolazak većeg broja migranata, te ocijenivši da Europska unija za to zasad nije u potpunosti spremna. No, odbacio je navode da hrvatska policija “obavlja prljavi posao” za Europsku uniju.

Govoreći o konkretnom slučaju nedavno objavljene videosnimke na kojoj trojica policajaca sudjeluju u nasilju nad migrantima na granici Hrvatske s BiH, Božinović je rekao da postoji spremnost i obveza sustava da se istraže svi slični slučajevi u što, smatra, treba uključiti Državno odvjetništvo RH, Ured pučke pravobraniteljice i mehanizme neovisnog nadzora.

Na sjednici saborskoga odbora, uz zastupnike članove odbora, sudjelovali su predstavnici državnih tijela i ustanova, pravobranitelja, te organizacija civilnog društva. Među ostalima, govorili su glavni ravnatelj policije Nikola Milina i njegov pomoćnik i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno, državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, te pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter i zastupnica RH pred Europskim sudom za ljudska prava Štefica Stažnik, koje su istaknule zahtjev za provođenjem nezavisne istrage slučaja nasilja nad migrantima.

Na sjednici je sudjelovala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. (Izvor HINA; foto: HINA, E Susak).