Izbornik

Pravobraniteljica ponovno poziva na zaštitu najboljeg interesa učenika

Pravobraniteljica ponovno poziva na zaštitu najboljeg interesa učenika

U povodu štrajka u odgojno-obrazovnim ustanovama pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ponovno se obratila preporukom o zaštiti djece ministrici znanosti i obrazovanja te sindikalnim čelnicima. Podsjetila je na svoju preporuku o zaštiti najboljeg interesa djeteta, u skladu s Konvencijom o pravima djeteta, koju im je uputila 10. listopada 2019., na početku štrajka, kad je apelirala na sve uključene strane u štrajku da ne dopuste da, zbog štrajka i teškoća u postizanju dogovora, ispašta ijedno dijete.

Tada je istaknula kako će najavljeni cirkularni štrajk u sustavu odgoja i obrazovanja, s neizvjesnim ritmom, stvoriti probleme i učenicima i roditeljima. Navela je da roditelji i djeca nisu na vrijeme bili obaviješteni o pravima i obvezama učenika u vrijeme štrajka, naročito o tome kada će se u kojim županijama i školama održavati štrajk, a nisu dobili ni obavijesti o tome kako će se trajanje štrajka odraziti na obvezu i način odrađivanja izgubljenih sati, hoće li djeca biti uskraćena za slobodne subote i slično. Štrajk u odgojno-obrazovnim ustanovama neminovno utječe na cjelokupni rad i odnose u školi te tako i na djecu – u različitim aspektima njihovog života, potreba i prava, upozorila je.

Pravobraniteljica je tom prilikom izrazila nadu da će se nastali spor između školskih sindikata i Vlade RH razriješiti u što kraćem roku kako bi se djeci omogućilo njihovo ustavno pravo na obrazovanje i na nesmetano odrastanje.

Nažalost, štrajk u školama i dalje traje, a djeca su u protekla četiri tjedna izgubila više dana nastave. U vezi s time pravobraniteljici se obraćaju djeca i roditelji, ali i nastavnici, zabrinuti zbog duljine trajanja obustave nastave i gubitka kontinuiteta u učenju. Njihovi upiti i prigovori ukazuju na različite probleme s kojima se susreću za vrijeme štrajka, a zajednička im je zabrinutost zbog potrebne nadoknade gradiva, načina ocjenjivanja, kao i postizanja ukupnih bodova važnih za upis u srednju školu ili na fakultet. Pitaju se kako i kada će se učenici vratiti u svoj redovni radni ritam i navode kako je djeci najvažnije da se odrasli dogovore.

Stoga pravobraniteljica još jednom poziva na rješavanje nastalog spora između obrazovnih sindikata i Vlade Republike Hrvatske. Navela je i kako očekuje da će se, iako su ustavno pravo na štrajk i ustavno pravo djece na obrazovanje dva ravnopravna prava, u praksi promijeniti redoslijed u njihovu ostvarivanju i da će se ipak dati prednost ostvarivanju prava djece na obrazovanje. Podsjetila je kako je i Konvencijom o pravima djeteta propisano pravo svakog djeteta na obrazovanje i obveza države da osigura obvezno i besplatno osnovno školovanje, razvija različite forme daljnjeg obrazovanja te da djeci sukladno njihovim sklonostima omogući pristup visokoškolskim ustanovama.