Izbornik

Pravobraniteljica posjetila centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu

Pravobraniteljica posjetila centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu

SlavBrod mNakon posjeta prihvatnom centru u Opatovcu, pravobraniteljica Ivana Milas Klarić sa suradnicima posjetila je 3. studenoga 2015. novouređeni prihvatni centar za izbjeglice u Slavonskom Brodu, u naselju Bjeliš. Tom prilikom pravobraniteljica se susrela s ministrom unutarnjih poslova i potpredsjednikom Vlade RH Rankom Ostojićem te drugim predstavnicima MUP-a, Hrvatskog Crvenog križa, UNICEF-a i drugih angažiranih u organiziranju prihvata, zbrinjavanja i daljnjeg prijevoza izbjeglica.

Ministar Ostojić upoznao ju je s procedurom registracije izbjeglica te je informirao o načinu pružanja zaštite ranjivim skupinama. Potom se, u pratnji glasnogovornice MUP-a Jelene Bikić, pravobraniteljica upoznala detaljnije s organizacijom prihvata izbjeglica i djelovanjem policije, vojske, udruga, zdravstvenih djelatnika te drugih službi koje djeluju u prihvatnom centru i pružaju pomoć. Obišla je punktove za registraciju, prostor sa šatorima za smještaj izbjeglica i stambenim kontejnerima za ranjive skupine, ponajprije majke s djecom. Posjetila je i improviziranu bolnicu, smještenu u starijem zidanom objektu, s ambulantom i odvojenim stacionarima za djecu i odrasle.

Slav.Brod 1U vrijeme ovoga posjeta u prihvatni centar je upravo stigao prvi vlak iz Šida s više od tisuću izbjeglica, među kojima je bio veliki broj djece, uključujući i dojenčad. Oni su izravno iz vlaka organizirano ulazili u šatore za registraciju te su usmjeravani dalje na punktove gdje su dobivali hranu i druge potrepštine ili su po potrebi mogli dobiti medicinsku pomoć.

Slav.Brod 2 vlakPri izlasku iz vlaka i čekanju na registraciju izbjeglice su putem velikog video zida mogle pratiti važne obavijesti na više jezika o samome postupku prihvata, smještaju i sadržajima koji su im dostupni u prihvatnome centru, kao što su: medicinska pomoć, služba traženja, kupovina bonova za mobitel, mjenjačnica, kupovina cigareta, internetska veza i slično.

Slav.Brod 3 auticPrihvatni centar, koji su uredili Hrvatska vojska i MUP, pruža veću mobilnost i prohodnost za sve službe čak i u nepovoljnim vremenskim uvjetima i noću. Posebna pozornost usmjerena je na brigu o djeci, trudnicama i majkama s malom djecom.
Rad svih humanitarnih udruga koje su angažirane u centru koordinira Hrvatski crveni križ koji angažira i volontere i osobe zaposlene putem javnih radova, o čemu je pravobraniteljicu izvijestila Katarina Zorić iz HCK.

Slav.Brod 4Pravobraniteljica će u kontaktu s MUP-om i nevladinim udrugama i dalje pratiti aktualnu problematiku zbrinjavanja djece izbjeglica, osobito djece koja putuju bez pratnje roditelja ili su tijekom putovanja odvojena od obitelji. S pravobraniteljicom su u slavonskobrodskom prihvatnom centru bile i njezine zamjenice Ester Radmilo i Maja Gabelica Šupljika te savjetnici Davorka Osmak Franjić, Darko Laksar i Maja Flego.