Izbornik

Pravobraniteljica posjetila djecu otoka Šolte

Pravobraniteljica posjetila djecu otoka Šolte

Solta20140304 085800Pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezine savjetnice Ana Babić i Branka Reić Kukoč posjetile su 4. ožujka 2013. otok Šoltu. Tom prigodom posjetile su Osnovnu školu Grohote i Dječji vrtić Grohote te su se susrele s načelnikom Općine Šolta.

 

U Osnovnoj školi Grohote pravobraniteljica je uz obilazak prostora škole razgovarala s ravnateljem, stručnim suradnicima i učiteljima. Sastala se i s Vijećem učenika koje je upoznala s radom Ureda, Konvencijom o pravima djeteta i ovlastima pravobraniteljice za djecu. Učenici su s pravobraniteljicom razgovarali o životu djece na otoku, aktivnostima kojima se bave, kao i o brojnim projektima u koje su uključeni u školi. Kako škola ima samo 66 učenika, pravobraniteljica je obišla sve razrede te upoznala i pozdravila sve učenike škole. Učenicima je darovala Konvenciju o pravima djeteta na jeziku bliskom djeci, a od njih je na dar dobila proizvode iz školske učeničke zadruge. Pravobraniteljica se posebno sastala s učenikom Pijerom Bezićem Candiom, koji je član njezine Mreže mladih savjetnika, a pohađa upravo ovu školu.

Pravobraniteljica i njezine savjetnice obišle su i Dječji vrtić Grohote, upoznale djecu polaznike vrtića te razgovarale s odgojiteljicom.

Prilikom posjeta otoku sastale su se i s načelnikom općine Šolta i njegovom zamjenicom. Na sastanku su razgovarali o stanju prava djece na otoku i aktivnostima općine u pogledu zaštite i brige o djeci. Načelnik nas je upoznao s naknadama i poticajima za mlade obitelji i djecu na otoku te istaknuo brojna ulaganja općine u poboljšanje kvalitete njihova života.