Izbornik

Pravobraniteljica posjetila Opću bolnicu Pula

Pravobraniteljica posjetila Opću bolnicu Pula

Uvid u ostvarivanje dječjih prava pravobraniteljica za djecu stječe i obilascima svih mjesta na kojima borave djeca, među kojima su i zdravstvene ustanove. Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević i njena savjetnica Ana Albrecht Čekada obišle su 26. svibnja 2022. Opću bolnicu Pula.

Konvencija o pravima djeteta jamči svakom djetetu pravo na najvišu razinu zdravstvene zaštite. Ipak, protekle dvije godine pandemije stavile su i ovo područje života djece na kušnju. Zbog pandemije se povremeno ograničavala mogućnost pratnje na porodu i kontakt očeva s novorođenčadi, zatim smještaj roditelja uz dijete na bolničkome liječenju, posjeti djeci u bolnici, kao i dostupnost zdravstvenih usluga i terapija, među kojima i skrbi o mentalnom zdravlju djece na koje je pandemija posebno utjecala. Budući da je razvoj najintenzivniji u dječjoj dobi, svako čekanje i odgađanje zdravstvene skrbi za dijete ima dugotrajne posljedice.

O ostvarivanju prava djece u vezi s očuvanjem zdravlja, kao i o novom modernom prostoru Opće bolnice Pula, te novim organizacijskim mogućnostima, pravobraniteljica i savjetnica razgovarale su sa zamjenikom ravnateljice dr. Ivicom Fedelom, voditeljem Odjela za psihijatriju dr. Ivicom Šainom, voditeljicom Odjela pedijatrije dr. Vlastom Kocijančić te glavnom sestrom pedijatrije Sibil Benčić.