Izbornik

Pravobraniteljica posjetila ŠUDIGO Zabok

SUDIGO ZabokPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić posjetila je 2. listopada 2017. Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok te se sastala s učenicima i profesorima koji će ilustrirati Kalendar za 2018. “Poznajem i poštujem dječja prava” te sa svojim radovima sudjelovati na istoimenoj izložbi u Maloj kući dječjih prava, koja će biti otvorena 20. studenoga 2017., na Međunarodni dan prava djeteta.
Pravobraniteljica za djecu prije nekoliko godina započela je projekt “Poznajem i poštujem dječja prava” u suradnji sa srednjim umjetničkim školama s kojima zajedno izdaje kalendar o Konvenciji o pravima djeteta. Svrha je projekta potaknuti učenike likovnih, grafičkih i dizajnerskih usmjerenja da se bolje upoznaju s pojedinim dječjim pravima, da promišljaju o značenju Konvencije o pravima djeteta i da njezine poruke pokušaju interpretirati vizualnim jezikom koji će biti blizak i razumljiv djeci i mladima.
Svi učenički radovi predstavljaju se na izložbi koja je tijekom godine postavljena u Maloj kući dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu u zagrebu. Među najuspjelijim radovima učenici odabiru 12 ilustracija koje će biti otisnute u kalendaru “Poznajem i poštujem dječja prava”. Kalendar se potom dostavlja brojnim institucijama i organizacijama za djecu i dječja prava u Hrvatskoj i inozemstvu.
Prethodnih godina pravobraniteljica je takvu suradnju ostvarila s učenicima iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, zatim Škole likovnih umjetnosti u Splitu i Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a ove je godine pozvala učenike Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću (ŠUDIGO) Zabok. Ravnateljica Božica Šarić i profesori prenijeli su poziv učenicima i on je prihvaćen s velikim entuzijazmom. Prvi koraci u pripremi kalendara već su ostvareni. Imenovana je koordinatorica projekta Dea Kovačević i nekolicina profesora koji će imati posebne zadatke u projektu.

SUDIGO UceniciNa susretu s učenicima ŠUDIGO Zabok pravobraniteljica i njezina savjetnica Maja Flego dodatno su informirale učenike o predstojećim zadacima, zajedno s koordinatoricom Deom Kovačević i ravnateljicom Božicom Šarić.
Osim informiranja o projektu, bila je to i prilika za razgovor o dječjim pravima pa su učenici pripremili pregršt pitanja za pravobraniteljicu: o tome s koliko godina se dijete/maloljetnik ili maloljetnica može zaposliti, smije li živjeti samostalno, koliko su djeca ugrožena zbog cyberbullyinga, treba li u školama propisati pravila odijevanja (dress code) za učenike, je li nazivanje pogrdnim imenima – makar i u šali – također nasilje itd.
Medijska družina škole tu je priliku iskoristila i za reportažu o suradnji s pravobraniteljicom pa će se aktualnosti o projektu moći pratiti i na internetskoj stranici ove kreativne zabočke srednje škole.