Izbornik

Pravobraniteljica poziva na hitno djelovanje radi zaštite sigurnosti djece u Turnju

U povodu tragičnog stradanja 10-godišnjeg dječaka, koji je 12. listopada 2018. poginuo u naletu kamiona na pješačkom prijelazu u karlovačkom naselju Turanj, a zabrinuta zbog navoda iz medija iz kojih proizlazi da na toj prometnici i dalje prijeti velika opasnost te da su posebno ugrožena djeca, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević uputila je preporuke Karlovačkoj županiji, Gradu Karlovcu, Županijskoj upravi za ceste i Hrvatskim cestama.

Na temelju svojih zakonskih ovlasti, preporučila im je žurno poduzimanje mjera kojima će se odmah otkloniti mogućnost ponovnog stradavanja djece te dugoročno riješiti problem vezan uz neodgovarajuću cestovnu infrastrukturu, prolazak teretnih vozila tom prometnicom i kršenje prometnih propisa u tom gradskom naselju. O ovoj preporuci obavijestila je Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Prateći medijske objave o slučaju pravobraniteljica je posebno zabrinuta zbog navoda koji upućuju na to da je dijete stradalo zbog neodgovarajuće infrastrukture i nepoštivanja prometnih propisa. Posebno je zabrinjavajuće to što iz navoda proizlazi da su građani već duže vrijeme upozoravali na neodgovarajuće stanje ove prometnice u gradskom naselju i u blizini odgojno-obrazovnih institucija te na stradavanje sudionika u prometu, naročito djece. U vezi s ovim slučajem pravobraniteljica očekuje izvješće od Ministarstva unutarnjih poslova o svim okolnostima stradavanja djeteta. A u međuvremenu apelira na hitno poduzimanje mjera kako bi se izbjeglo daljnje ugrožavanje sigurnosti djece u tom području.