Izbornik

Pravobraniteljica poziva na zaštitu interesa djece tijekom štrajka u školama

Pravobraniteljica poziva na zaštitu interesa djece tijekom štrajka u školama

U povodu štrajka u odgojno obrazovnim ustanovama pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević  uputila je 10. listopada 2019.  preporuku Vladi RH, odnosno ministrici znanosti i obrazovanja te Sindikatu hrvatskih učitelja i Nezavisnom sindikatu zaposlenih u srednjim školama, pozivajući ih da u svojem djelovanju vode računa o zaštiti najboljeg interesa djeteta, kako to nalaže Konvencija o pravima djeteta. Pravobraniteljica je apelirala na sve uključene strane da ne dopuste da ijedno dijete ispašta zbog njihovog konflikta i teškoća u postizanju dogovora među njima.

Ne osporavajući ustavno pravo odgojno-obrazovnih radnika na štrajk, pravobraniteljica je podsjetila kako je člankom 3. Konvencije o pravima djeteta propisano da u svim akcijama koje se odnose na djecu, bilo da ih poduzimaju javne ili privatne ustanove, sudovi, državna uprava ili zakonodavna tijela, najbolji interes djeteta mora imati prednost.

Cirkularni štrajk u sustavu odgoja i obrazovanja koji je započeo 10. listopada 2019. te traje i dalje, i to s neizvjesnim ritmom, stvara probleme i učenicima i roditeljima, o čemu saznajemo iz medija i od roditelja. Zbunjujuće i kontradiktorne izjave i obavijesti roditeljima i djeci o tome trebaju li doći u školu ili ne trebaju i hoće li im se opravdati izostanci s nastave u vrijeme štrajka, ukazuju na to da roditelji i djeca nisu na vrijeme obaviješteni o pravima i obvezama učenika u vrijeme štrajka.

To se naročito odnosi na pravovremenu obaviještenost o tome u kojim se županijama i školama određenoga dana održava štrajk,  ali i o tome kako će se trajanje štrajka odraziti na obvezu i način odrađivanja izgubljenih sati, hoće li djeca biti uskraćena za slobodne subote i slično. Sve upućuje na to da je štrajk u odgojno-obrazovnim ustanovama jako osjetljivo pitanje koje neminovno utječe na cjelokupni rad i odnose u školi te tako i na djecu – u različitim aspektima njihovog života, potreba i prava.

Pravobraniteljica je u preporuci izrazila nadu da će se nastali spor između školskih sindikata i Vlade RH razriješiti u što kraćem roku kako bi se djeci omogućilo njihovo ustavno pravo na obrazovanje i nesmetano odrastanje.