Izbornik

Pravobraniteljica s djecom proslavila 10. rođendan splitskoga ureda

Pravobraniteljica s djecom proslavila 10. rođendan splitskoga ureda

U splitskom uredu pravobraniteljice za djecu 1. ožujka 2017. održana je još jedna rođendanska proslava, ovaj put u društvu s djecom iz Osnovne škole Pojišan u Splitu. Članovi Vijeća učenika OŠ Pojišan došli su s pedagoginjom Deanom Gaić Kaličanin čestitati pravobraniteljici Ivani Milas Klarić i savjetnici u splitskom uredu Branki Reić Kukoč desetu obljetnicu rada regionalnog ureda pravobraniteljice u Splitu.

Pridružio im se predsjednik Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita Dorian Dulčić, učenik splitske OŠ Plokite i članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS) Julia Mihovilović, učenica 4. splitske gimnazije. Djeca su pravobraniteljicu izvijestila o tome kako su izabrana u Učeničko vijeće, na koji način ono radi i koje su im dosad bila najuspješnije akcije. Predsjednik Dječjeg gradskog vijeća (DGV) i članica DGV-a iz OŠ Pojišan Aurora Rea Jelaska opisali su kako rade djeca-vijećnici u Splitu.

Pravobraniteljicu je posebno zanimalo kako djeca u Splitu provode slobodne vrijeme, koje su im aktivnosti najdraže, što im škola nudi od besplatnih izvannastavnih sadržaja, kojim se sportovima bave i slično.Djeca su željela doznati kako se postaje pravobraniteljicom za djecu, a kad im je Julia Mihovilović predstavila rad Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice MMS i opisala kako je to za nju ugodno i korisno iskustvo, još više su se zainteresirali za to kako se i sami mogu kandidirati za člana Mreže. Savjetnica pravobraniteljice Maja Flego najavila je da će natječaj za nove članove biti objavljen u svibnju te da će sadašnji članovi MMS-a u rujnu izabrati svoje nasljednike.

S Brankom Reić Kukoč obnovili su zatim svoje znanje o dječjim pravima kroz UNICEF-ovu društvenu igru “Čovječe ispravi se!” (koja postoji i u online inačici).

Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić potom je pozvala goste da joj pomognu podijeliti rođendansku tortu, posebno kreiranu za 10. rođendan njezinoga splitskog regionalnog ureda, koju je svečano razrezala Julia, a bila je to slatka završnica ovoga vedrog druženja.