Izbornik

Pravobraniteljica u posjeti osnovnoj školi u Sesvetskom Kraljevcu

Dana 15. rujna 2008. godine, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njena savjetnica za područje obrazovanja Ester Radmilo, posjetile su Osnovnu školu Sesvetski Kraljevac u Sesvetskom Kraljevcu te izvršile uvid u prostorne uvjete škole, odnosno uvjete u kojima borave djeca.

 

Razgovarale su s ravnateljem škole, gospodinom Ivicom Vlašićem  koji ih je upoznao o trenutnom stanju u školi. Školu pohađa 1051 učenik, a trenutno su, kao i početkom svake godine još u fazi privikavanja i uhodavanja u zahtjeve koje pred njih postavlja  nova školska godina. Nastava se odvija kroz dva turnusa, a škola je dobila  novih 12 učionica, što je u bitnome poboljšalo uvjete u kojima borave djeca.

Ravnatelj je u razgovoru s pravobraniteljicom naveo da nema posebnih problema, a ukoliko se problem i pojavi rješavaju ga dogovorno s roditeljima, jer im je, kako navodi, važno da su djeca i roditelji zadovoljni.

Pravobraniteljica je razgovarala s učenicima 4. c razreda. Dolazak nije bio najavljen te učenici nisu znali da im pravobraniteljica dolazi u posjet. Pozdravili su njen dolazak no nitko od njih, kako su rekli, nije čuo za instituciju pravobranitelja za djecu.
Ova informacija vrlo je važna pravobraniteljici, koja je među svoje prioritete rada u sljedećem periodu uvrstila i pojačano informiranje djece o njihovim pravima te postojanju institucije koja na različite načine ta prava štiti.

Učenici su povjerili pravobraniteljici da su im najdraži predmeti tjelesni, likovni i vjeronauk.