Izbornik

Pravobraniteljica za djecu na stručnom skupu MUP-a – „Suradnja za sigurnu budućnost“

Pravobraniteljica za djecu na stručnom skupu MUP-a – „Suradnja za sigurnu budućnost“

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević prisustvovala je stručnom skupu pod nazivom „Suradnja za sigurnu budućnost“, koji je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova održan 13. ožujka 2023. na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ u Zagrebu.

U svojem uvodnom obraćanju pravobraniteljica za djecu istaknula je kako složenost problema nasilja i potreba za stvaranjem sigurne sadašnjosti i budućnosti zahtijevaju koordiniranu i sustavnu suradnju svih ključnih dionika i dijalog te preuzimanje odgovornosti za svoj doprinos u izgradnji sigurnog okruženja za sadašnju i sve buduće generacije naše djece i mladih. Naglasila je kako svaka situacija nasilja nad i među djecom zaslužuje brzu i primjerenu reakciju nadležnih, usmjerenu pružanju zaštite žrtvi i sprječavanju daljnjega nasilja, uključujući i intervencije prema počiniteljima. Najveća odgovornost zajednice je u kreiranju ozračja nenasilja u cjelokupnom društvu, odnosno slanja jasne poruke svim građanima da je nasilje neprihvatljivo i da će se u slučajevima nasilja uvijek djelovati. Dodala je kako, nažalost, kao društvo, osim deklarativno, još uvijek nismo zauzeli nepokolebljiv i čvrst stav o neprihvatljivosti svih vrsta nasilja (verbalnog, fizičkog, seksualnog i digitalnog), stoga svjedočimo brojnim primjernima nasilnog ponašanja pojedinaca koje nije primjereno sankcionirano.

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin napomenula je da MUP posebnu pozornost poklanja mladima i djeci, posebice kada su oni žrtve ili počinitelji nasilja. Dodala je kako međuvršnjačko nasilje danas zahtijeva posebnu pozornost društva, stoga je potrebno na vrijeme prepoznati rizike i poduzeti sve adekvatne korake u pružanju pomoći gdje je ona potrebna, kao i prevenirati tragične događaje.

Ovaj je stručni skup okupio više od stotinu sudionika, među kojima su bili ravnatelji škola, pročelnici ureda i voditelji centara, psiholozi, socijalni radnici i policijski službenici. Cilj skupa bio je kroz dijalog i razmjenu ideja te analizu uspješnosti trenutnih metoda i izazova potaknuti oblikovanje konkretnih modela suradnje i pronalaženje kvalitetnih i učinkovitih zajedničkih aktivnosti predviđenih „Sporazumom o međuresornoj suradnji i koordinaciji u području nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja na lokalnoj razini“.

 

(Fotografija preuzeta s portala https://zastita.info/hr)