Izbornik

Pravobraniteljica za djecu sa studentima prava u Rijeci

Pravobraniteljica za djecu sa studentima prava u Rijeci

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević u svojem se riječkom uredu 12. prosinca 2019. susrela s 30 studenata završne, pete godine integriranog diplomskog i preddiplomskog sveučilišnog studija na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, u sklopu izbornog kolegija “Maloljetničko kazneno pravo”. Sa studentima je bila doc. dr. sc. Dalida Rittossa s Katedre za kazneno pravo tog fakulteta.

Ovaj susret je realiziran kao nastavak suradnje Ureda pravobraniteljice za djecu s Pravnim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, koja traje već drugu godinu, a pokrenuta je na inicijativu doc. dr. sc. Dalide Rittossa.

U sklopu kolegija “Maloljetničko kazneno pravo” studenti imaju mogućnost upoznati se s posebnostima i institutima maloljetničkog kaznenoga prava u odnosu na kazneno pravo koje se primjenjuje na punoljetne počinitelje kaznenih djela. Tijekom kolegija posebno se obrađuju i teme vezane uz mlađe punoljetne počinitelje i kaznenopravnu zaštitu djece. Kako bi studenti  osim teorijskog, dobili i praktično znanje, u okviru kolegija posjećuju Ured pravobraniteljice za djecu.

Prilikom susreta sa studentima pravobraniteljica ih je upoznala s radom Ureda pravobranitelja za djecu i posebnostima predmeta u kojima su se osobe mlađe od 18 godina našle u ulozi počinitelja ili žrtve. Govorila je o ishodu postupanja pravobraniteljice nakon obilazaka domova za djecu s poremećajima u ponašanju tijekom 2018. i 2019. te o inicijativama Ureda u tom području.

Zbog velike zainteresiranosti studenata, pravobraniteljica je razgovarala s njima i o brojnim drugim temama. Savjetnice pravobraniteljice za djecu Ana Albrecht Čekada i Danijela Žagar, koje rade u riječkom uredu, upoznale su ih i sa specifičnostima rada područnih ureda pravobraniteljice za djecu.