Izbornik

Pravobraniteljica za djecu u emisiji „Izvan okvira“ Prvog programa HR-a

Pravobraniteljica za djecu u emisiji „Izvan okvira“ Prvog programa HR-a

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević gostovala je u emisiji „Izvan okvira“ Prvog programa Hrvatskoga radija 4. prosinca 2023. godine, u kojoj je govorila o značaju pravobranitelja u promicanju i zagovaranju prava djece i mladih u Hrvatskoj, zajedno sa svojom savjetnicom Ivonom Makvić Salaj i članicom Mreže mladih savjetnika (MMS) Kristinom Lavin.

U emisiji je usporedila stanje dječjih prava u početku djelovanja Ureda pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj 2003. godine s današnjim ostvarivanjem dječjih prava i interesa, koje se, nažalost, u 20 godina djelovanja Ureda nije znatno promijenilo: najizraženije teme bile su i ostale zaštita djece od nasilja i obiteljsko-pravna zaštita djece, a njima se pridružilo i obrazovanje kao područje u kojem je zabilježen povećan broj prijava povreda prava djece i mladih. Pravobraniteljica je također istaknula suradnju s djecom i mladima, koji svojim prijedlozima i poticajima doprinose određivanju smjera djelovanja i planiranju prioriteta u radu Ureda. Ova je neformalna suradnja dobila svoj formalni oblik 2010. godine formiranjem Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu (MMS), čiji članovi imaju ulogu savjetnika i suradnika pravobraniteljice te svojevrsnih ambasadora koji svojim vršnjacima prenose informacije o radu MMS-a i pravobraniteljice te ih upoznaju s dječjim pravima i njihovom zaštitom.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Makvić Salaj govorila je o istraživanju pod nazivom „Kako ostvarujemo dječja prava u Hrvatskoj: mišljenja i stavovi djece i mladih u 2009. i 2023. godini“, čija je koautorica, a koje je povodom 20 godina pravobraniteljstva za djecu u Hrvatskoj proveo Ured pravobraniteljice za djecu, uz podršku Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Savjetnica Makvić Salaj predstavila je područja istraživanja i neke od ključnih rezultata po pitanju ovisnosti o internetu i društvenim mrežama, nezadovoljstva izborom televizijskog sadržaja i načinom na koji se prikazuje djecu i mlade u medijima u odnosu na otprije 14 godina te porasta u broju mladih koji se često osjećaju nesretno zbog školskog neuspjeha u odnosu na podatke istraživanja iz 2009. godine. Također je istaknula kako djecu danas više usrećuje vrijeme provedeno s obitelji nego prije, ali i da je manjem broju djece i mladih nego prije 14 godina lako razgovarati s vršnjacima o svojim problemima i potrebama.

Članica MMS-a Kristina Lavin govorila je o svojoj motivaciji za uključivanje u rad MMS-a, kao i o pritiscima škole na djecu i mlade, stresu koji škola uzrokuje i nemogućnosti odvajanja škole od drugih obaveza. Također je predstavila primjere sudjelovanja članova MMS-a u nacionalnim i međunarodnim aktivnostima iz područja zaštite prava djece, primjerice na konferenciji o zaštiti i sigurnosti djece u prometu, na okruglom stolu u sklopu konferencije psihologa, kao i u radu Europske mreže mladih savjetnika pravobranitelja za djecu i EU Platforme za dječju participaciju.

Snimka emisije dostupna je na poveznici: https://radio.hrt.hr/slusaonica/izvan-okvira?epizoda=202312041310 .