Izbornik

Pravobraniteljica zajedno s Eurochildom poziva čelnike EU u borbu protiv dječjega siromaštva

Pravobraniteljica zajedno s Eurochildom poziva čelnike EU u borbu protiv dječjega siromaštva

U državama Europske unije gotovo 23 milijuna djece odrasta u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, što znači da svako četvrto dijete nema odgovarajuću prehranu ili stambene uvjete ni dovoljno sredstava za osobni razvoj i napredovanje. Također je zabrinjavajuće da u Hrvatskoj svako peto dijete živi u riziku od siromaštva.

Nažalost, očekuje se da će broj siromašne djece dodatno znatno porasti kao posljedica pandemije COVID-19. Stoga se i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pridružila pozivu europske mreže Eurochild, upućenom čelnicima Europske unije uoči izvanrednog sastanka Europskog vijeća zakazanog za 17. i 18. srpnja 2020. u Bruxellesu, kako bi osigurali da plan oporavka od korona-krize i novi proračun EU znatnije pridonesu rješavanju problema dječjeg siromaštva. Više o inicijativi Eurochilda, čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu, pročitajte ovdje. Taj je apel pravobraniteljica uputila predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, kao članu Europskog vijeća, pozivajući ga da na predstojećem sastanku aktivno zagovara borbu protiv dječjega siromaštva.

Pandemija COVID-19 i niz ograničenja uvedenih radi suzbijanja zaraze dodatno su pogoršali socijalnu nejednakost. Djeca koja su i prije krize bila u nepovoljnoj situaciji – zbog siromaštva, nepovoljnih obiteljskih prilika ili zbog statusa migranta – najviše su patila tijekom uvedenih ograničenja. Zatvaranje škola i drugih ustanova te ograničeni pristup raznim službama povećali su i rizik od nedostatka odgovarajuće prehrane i drugih potrepština, ali i rizik od obiteljskog nasilja te otežanog pristupa uslugama i stručnoj pomoći djeci i obiteljima.

U sljedećem razdoblju bit će nužno uložiti velike napore kako bi se premostile nejednakosti u obrazovanju, pružila podrška ranjivim obiteljima i ojačao sustav zaštite djece, stoga je potrebno više resursa i angažmana kako bismo svladali probleme nastale kao posljedica pandemije i kako bismo osigurali jednake mogućnosti za svako dijete. Svi zajedno, u Hrvatskoj i u Europi, trebamo pridonijeti izgradnji uključive i održive budućnosti za sve, a to svakako obvezuje i na veća ciljana ulaganja u djecu – zajednička je poruka članova Eurochilda, među kojima su i Ured pravobraniteljice za djecu i druge organizacije iz Hrvatske.