Izbornik

Predavanje britanskih stručnjaka o djeci pogođenoj konfliktnim razvodom roditelja

Predavanje britanskih stručnjaka o djeci pogođenoj konfliktnim razvodom roditelja

U organizaciji Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”, u Zagrebu je 7. srpnja 2019. održano je predavanje za stručnjake pod naslovom Razumijevanje i rad s djecom i obiteljima pogođenim otuđenjem od roditelja: Slušanje autentičnog glasa djece i interveniranje radi pomoći u oporavku” (Understanding and Working with Children and Families affected by Parental Alienation – Hearing the Authentic Voice of the Child and Intervening to Help Recovery). Predavanje su održali britanski stručnjaci i istaknuti međunarodni autoriteti u području rada s djecom i obiteljima u visokokonfliktnim razvodima roditelja te inicijatori Europskog udruženja stručnjaka koji se bave otuđenjem djece od roditelja, dr. Karen Woodall i Nick Woodall iz Klinike za razdvojene obitelji (Family Separation Clinic) u Londonu.

U dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar” okupilo se više od 200 sudionika iz različitih sektora skrbi za djecu – zdravstva, socijalne skrbi, policije, pravosuđa, odgoja i obrazovanja te nevladinih udruga. Iz Ureda pravobraniteljice za djecu na predavanju je bila savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.

Glavni zaključci predavanja odnose se na promatranje otuđenja kao emocionalnog zlostavljanja, javnozdravstvenog problema i pitanja zaštite djece, uz naglasak na nužnost zajedničkog djelovanja raznih sektora, posebice pravosuđa, sustava socijalne skrbi i zdravstva. Predavači su posebnu pozornost skrenuli na moguće zlouporabe članka 12. Konvencije o pravima djeteta (o djetetovom pravu na izražavanje mišljenja o pitanjima koja ga se tiču) i eksplicitno naglasili kako je izravno upućivanje pitanja djetetu s kojim roditeljem želi živjeti i prihvaćanje odgovora djeteta kao konačne odluke, kršenje prava djeteta i sudjelovanje u emocionalnom zlostavljanju djeteta.

Više o predavanju pročitajte ovdje.