Izbornik

Predavanje “Jesmo li postali ‘alergični’ na dječja prava”

Predavanje “Jesmo li postali ‘alergični’ na dječja prava”

U Centru za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica savjetnica pravobraniteljice za djecu psihologinja Davorka Osmak Franjić održala je je 5. prosinca 2019. izlaganje pod nazivom “30 godina od donošenja UN-ove Konvencije o pravima djeteta – jesmo li doista postali ‘alergični’ na dječja prava”. Predavanje je bilo namijenjeno stručnjacima koji rade s djecom u odgojno-obrazovnim ustanovama na području Velike Gorice.

Savjetnica Osmak Franjić tom im je prilikom detaljnije prikazala Konvenciju o pravima djeteta, s posebnim naglaskom na pravo djeteta na participaciju ili sudjelovanje. Predstavila je i rezultate istraživanja “Participacija djece u sustavu odgoja i obrazovanja” koje je, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za djecu i uz vodstvo izv. prof. dr. Ivane Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu provedeno 2017. i 2018. godine.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava potaknuta pitanjima: Jesmo li kao odrasli i kao stručnjaci predani ostvarenju pretpostavki za ostvarenje dječjih prava ili smo postali “alergični” na dječja prava? Što je razlog otporu, nerazumijevanju dječjih prava i negativnim reakcijama na koje nailazimo u kontaktu s odraslima, nerijetko i onima koji rade s djecom?

U raspravi, sudionici skupa iznijeli su primjere iz vlastitog iskustva rada s djecom i komunikacije s njihovim roditeljima. Bilo je govora i o potrebi da se stručnjacima koji rade s djecom osigura sustavna i kontinuirana podrška u njihovom radu kako bi se uspješnije i s više profesionalnog samopouzdanja mogli nositi sa svakodnevnim izazovima u radu s djecom te, još više, u komunikaciji s roditeljima.