Izbornik

Predavanje o zaštiti prava djece u učeničkim domovima

Predavanje o zaštiti prava djece u učeničkim domovima

U Učeničkom domu Hrvatskog Radiše u Osijeku 5. prosinca 2018. savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić održala je predavanje za djelatnike učeničkih domova slavonske regije pod naslovom “Izazovi i mogućnosti u ostvarivanju prava djece u učeničkim domovima”. Nakon predavanja uslijedila je radionica “Protokoli postupanja u zaštiti prava djece u kriznim situacijama” koju je, uz A. Babić, vodila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Osim odgajatelja učeničkih domova na skupu su sudjelovali i djelatnici osječkih škola. Savjetnica je u izlaganju izvijestila o ostvarivanju dječjih prava u Hrvatskoj i djelovanju Ureda pravobraniteljice za djecu, kao i o specifičnostima zaštite prava djece u učeničkim domovima. Dio predavanja bio je posvećen prijavama koje Ured pravobraniteljice za djecu zaprima o različitim situacijama u učeničkim domovima. Primjerice, kad djelatnici domova nisu sigurni u to koje je postupanje najbolje za dijete te kad roditelji prijavljuju pravobraniteljici neko svoje viđenje eventualnog kršenja prava njihove djece.

Bila je to prigoda za razmjenu znanja, mišljenja i iskustava, koja su također vrlo važna pravobraniteljici za djecu u kontekstu praćenja ostvarivanja prava djece u učeničkim domovima. (Foto: U Učeničkom domu Hrvatskog Radiše u Osijeku)