Izbornik

Predavanje srednjoškolskim profesorima u Osijeku

Predavanje srednjoškolskim profesorima u Osijeku

jednakostNa poziv Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića u Osijeku, a u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana prava djeteta, savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović 11. studenog 2015. održala je izlaganje za Nastavničko vijeće škole pod naslovom “Koncept i stanje prava djece u Republici Hrvatskoj”. Naglasila je pritom nužnost poznavanja i poštovanja dječjih prava u odgojno-obrazovnom sustavu te obvezu djelatnika škole da djecu pouče o njihovim pravima, kako bi znala prepoznati situacije u kojima se ona krše, ali i razviti svjesnost o tome kada svojim ponašanjem i sama krše tuđa prava.

Savjetnica je upoznala nastavnike i s djelokrugom i načinom rada Ureda pravobraniteljice za djecu, načinom prikupljanja i obrade podataka te trenutačnim stanjem razine ostvarivanja dječjih prava u nas, o čemu pravobraniteljica svake godine izvješćuje Hrvatski sabor putem godišnjih izvješća o radu. Tijekom i nakon izlaganja nastavnici su, potaknuti prezentiranim sadržajem, postavljali pitanja kako bi razjasnili nedoumice i dobili dodatne informacije potrebne za kvalitetan rad s djecom i ostvarivanje njihovih prava u odgojno-obrazovnom sustavu.

Ured pravobraniteljice za djecu u Osijeku proteklih nekoliko godina ostvaruje suradnju s Tehničkom školom i prirodoslovnom gimnazijom Ruđera Boškovića u Osijeku. Tako su učenici škole u nekoliko navrata posjetili osječki ured pravobraniteljice, razgovarali sa savjetnicima o temama iz građanskog odgoja te ih upoznali sa svojim aktivnostima i projektima u sklopu građanskog odgoja s kojima svake godine sudjeluju na državnoj smotri. Plakate koje su ove godine izradili za projekt o prevenciji nasilja u adolescentskim vezama ustupili su na dva mjeseca i uredu pravobraniteljice pa su na taj način njihove poruke bile izložene i dostupne građanima koji dolaze u ured.