Izbornik

Predavanje studentima psihologije u Zagrebu

Predavanje studentima psihologije u Zagrebu

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika održala je 29. studenoga 2017. dva predavanja na Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za studente druge godine psihologije u okviru kolegija Uvod u razvojnu psihologiju. Ova predavanja, aktualizirana s novim podacima i informacijama, održavaju se svake godine za novu generaciju studenata i dio su promocijskih aktivnosti Pravobraniteljstva za djecu. Maja Gabelica Šupljika psihologinja je po struci pa ta predavanja ujedno predstavljaju i osposobljavanje budućih psihologa za bavljenje dječjim pravima.

U predavanju pod naslovom Dječja prava – muka ili izazov upoznala je studente s Konvencijom o pravima djeteta, s radom pravobraniteljice za djecu i nekim podacima Ureda pravobraniteljice o ugroženosti dječjih prava u Hrvatskoj.

Drugo izlaganje pod naslovom Prava i potrebe djece čiji su roditelji u zatvoru imalo je za cilj kroz specifične potrebe jedne posebno ranjive skupine djece ukazati na univerzalnost, nedjeljivost, međuovisnost i jednaku važnost dječjih prava te na važnost integrativnog pristupa svakom djetetu koje se nalazi u ranjivoj situaciji, kao što je, primjerice, dijete čiji je roditelj u sukobu sa zakonom.