Izbornik

Predavanje za sudionike međunarodnog projekta o učeničkom novinarstvu

Predavanje za sudionike međunarodnog projekta o učeničkom novinarstvu

Dvadesetak učitelja iz Hrvatske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Španjolske posjetilo je 22. listopada 2019. Malu kuću dječjih prava pri Uredu pravobraniteljice za djecu, u sklopu Erasmus+ projekta usmjerenog na unapređivanje medijskog i građanskog odgoja djece u školi. Riječ je o projektu pod naslovom “Mladi novinari danas – odgovorni digitalni građani sutra” (Young Journalists of Today – Responsible Digital Citizens of Tomorrow), koji je inicirala škola iz Hrvatske – Osnovna škola Sveti Petar Orehovec (Koprivničko-križevačka županija). Projekt je okupio učitelje koji u svojim školama vode učeničke novinarske družine i objavljuju, ili namjeravaju pokrenuti, digitalni školski-učenički “list”, odnosno, školski portal s vijestima koje pišu i uređuju učenici, uz njihovo mentoriranje.

OŠ Sveti Petar Orehovec već godinama ima vrlo uspješan digitalni školski list “Klinček”, koji može poslužiti kao izvrstan uzor drugima, a već je i prije bio nositeljem ERASMUS+ projekta koji smaja građanski odgoj s razvojem medijske pismenosti učenika.

U Ured pravobraniteljice za djecu učitelji iz pet zemalja došli su kako bi se upoznali s njegovim djelovanjem u području zaštite prava djece u medijima. Sudionike međunarodnog projekta na početku je pozdravila pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. Potom je savjetnica Maja Flego održala izlaganje pod naslovom “Poštovanje/zaštita prava djece u medijima”. Ukratko im je predstavila djelokrug i način rada pravobraniteljice te njezinu Mrežu mladih savjetnika.

Opširnije je prikazala način praćenja medijskih prava djece, s posebnim naglaskom na preporukama za zaštitu privatnosti djece u medijima. Pozvala je učitelje da u središte rada s učenicima-mladim novinarima postave izgradnju kompetencija digitalnog građanstva, da se, osim na razvoj znanja i kritičkog razumijevanja društvenih pojava, usmjere i na razvoj vrijednosti i stavova, vođeni dječjim i ljudskim pravima, ali i načelima novinarske etike.